ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA BELIŠĆA ODRŽALA REDOVNU SKUPŠTINU

Dana 30. prosinca 2018.godine održana je redovna skupština Zajednice športskih udruga grada Belišća na kojoj je uvodno sve sudionike i goste, među kojima su bili Dario Fletko, predsjednik Gradskog vijeća Grada Belišća, Dubravko Ižaković, glavni tajnik ŠZ OBŽ, Emil Pravdić, predsjednik SSR OBŽ, pozdravio predsjedavajući skupštinom Milan Zamaklar, te je nakon izbora radnih tijela skupštine i usvajanja drugih izmjena i dopuna Financijskog plana za 2018. godinu, podnio Financijsko izvješće i Izvješće o radu Zajednice u 2018. godini.
Podnoseći financijsko izvješće, Milan Zamaklar je naglasio da je Zajednica športskih udruga Grada Belišća i ove godine pokazala što to znači „živjeti sport i sa sportom“ , te je istaknuo kako je i ove godine kvalitetnom organizacijom rada i ravnomjerno raspoređenim financijskim sredstvima u iznosu od 2.243.284,76 kune, osigurala da svaka udruga normalno funkcionira, a sve u cilju postizanja najboljih sportskih rezultata. Sve to ne bi bilo dovoljno bez stalne suradnje i iznimne podrške Grada Belišća koji je u 2018. godini iz Programa Javnih potreba u sportu izdvojio 2.030.000,00 kuna te značajne potpore Športske zajednice Osječko-baranjske županije.
Kako zahvaliti svome gradu pokazali su sportaši svojim odličnim rezultatima u 2018. godini, naglasio je u izvješću o radu Zajednice športskih udruga grada Belišća predsjednik Milan Zamklar.
Kvalitetan i ustrajan rad u klubovima ponovo je rezultirao nizom iznimnih rezultata pojedinaca, i to: prvaci Hrvatske u šahu, streljaštvu, poweliftingu, lovu ribe na plovak i dr. što su zaista značajni i hvale vrijedni rezultati. Nadalje, Streljačko društvo „Belišće u 2018. godini okitili su se statusom državnih prvaka – ekipno, a iz njihovih redova ponovo imamo i državnog prvaka u vojničkoj pušci Sašu Brezovec; UŠR Belišće osvojlo je Kup Hrvatske u lovu ribe na plovak, MNK „Belišće“ postao je i viceprvak I. malonogometne lige gluhih, Boćarski klub Belišće osvajanjem prvog mjesta u III. ligi plasirao se u III. Boćarsku ligu Zagreb-Slavonija, pet članova Kajak kluba Belišće svojim izvanrednim rezultatima stekli su statuse kategoriziranih sportaša po Pravilniku Hrvatskog olimpijskog odbora, Ana Berke je seniorska prvakinja Hrvatske u šahu, a u najmlađoj članici Zajednice Powerlifting klub Belišće u 2018. godine ostvaren je značajan rezultat većeg broja pojedinačnih prvaka i doprvaka u različitim kategorijama. Sve ostale članice Zajednice, također su imale značajan doprinos u razvoju i kvaliteti sporta u Belišću, naročito u radu s najmlađim selekcijama.
Kao nagradu i poticaj za ostvarene vrhunske rezultate, Zajednica je u 2018. godini isplatila 36.300,00 kuna za sportske stipendije kategoriziranim sportašima iz tri različita sporta, što ponovo potvrđuje da Zajednica ravnomjerno ulaže financijska sredstva i nagrađuje sportaše svih sportova, te tako potiče razvoj vrhunskog sporta i želju svakog sportaša za uspjehom.
Na sjednici IO ZŠU Grada Belišća na temelju prijedloga sportskih udruga donijeta je odluka o najuspješnijim sportašima i sportskim kolektivima u 2018. godini. To su:
PERSPEKTIVNA MLADA SPORTAŠICA – Mia Stojaković, članica Kajak kluba Belišće
PERSPEKTIVNI MLADI SPORTAŠ – Leon Potočki, član Kajak kluba Belišće
ZASLUŽNI SPORTSKI DJELATNIK – Josip Harangozo, član UŠR Belišće
NAJBOLJI SPOTRSKI KOLEKTIV– Streljačko društvo Belišće
NAJBOLJA SPORTAŠICA – Majda Cvenić, članica Odbojkaškog kluba Belišće
NAJBOLJI SPORTAŠ – Saša Brezovec, član Streljačkog društva Belišće

Zajednica je i kao nositelj rekreativnih aktivnosti građana u gradu Belišću, s ciljem još kvalitetnijeg unaprjeđenja rekreativnog bavljenja sportom na korist građana i sportaša svih dobnih skupina, u 2018. godini, u organizaciji i suradnji s udrugom Baraber Extreme Team, organizirala rekreativnu utrku s međunarodnim karakterom na 2,5, 5 i 10 km, sada već poznati „Belišćanski cener“ ( kao doprinos razvoju trčanja i boravka na svježem zraku) s rekordnim brojem sudionika svih dobnih skupina. Najvažnija novost u organizaciji utrke kružnih tokova je utrka i kroz kružni tok na tzv.Zelenom brijegu u Valpovu, čime se ponovo potvrđuje iznimno značajna uloga Grada Belišća i njegove Zajednice u razvoju kvalitete i suradnje na razini Europske regije sporta. Kao jedan od iznimno važnih projekata Zajednice športskih udruga grada Belišća, u suradnji s Gradom Belišćem i Zajednicom športskih udruga Grada Valpova provedena je obuka neplivača, koja je rezultirala s 105 obučenih polaznika koji su se na bazenima u Belišću osposobili za plivače.
Nadalje, Zajednica je kroz projekciju svojih programa, a na temelju odluke Gradskog vijeća Grada Belišćao o Javnim potrebama u sportu Grada Belišća i uz stalnu podršku Športske zajednica Osječko-baranjske županije, planirala financijski iznos od 2.416.007,00 kuna, od čega će Grad Belišće izdvojiti iznos od 2.200.000,00 kuna. Ukupan iznos će nadamo se, biti poticajan i dovoljan za daljnji razvoj i kontinuitet planiranih aktivnosti. Za istaknuti je da bi u novoj 2019. godini Zajednica športskih udruga grada Belišća uz potporu Športske zajednice Osječko-baranjske županije išla u nabavku još jednog kombi vozila za pomoć i smanjenje troškova prijevoza za sve članice Zajednice za što je od skupštinara dobila suglasnost za kreditno zaduživanje u 2019.godini.
Nakon jednoglasnog usvajanja Izvješća Nadzornog odbora, Financijskog izvješća i Izvješća o radu Zajednice športskih udruga grada Belišća za 2018. godinu, usvojeni su Prijedlog Javnih potreba u sportu Grada Belišća za 2019. godinu te Financijski plan i plan rada Zajednice športskih udruga grada Belišća za 2019. godinu, kojima se stvaraju još bolji uvjeti za razvoj i poboljšanje kvalitete sporta u Gradu Belišću i šire.
Temeljem Statuta Zajednice športskih udruga grada Belišća, a zbog neaktivnosti rada i neodržavanja redovnih i izbornih skupština, jednoglasno je donijeta Odluka o prestanku članstva za Stolnoteniski klub Belišće i Judo klub Belišće kao članica Zajednice športskih udruga grada Belišća.
U ime Grada Belišća, prigodnim se riječima obratio predsjednik Gradskog Vijeća Grada Belišća Dario Fletko, a u ime ŠZ OBŽ njen glavni tajnik Dubravko Ižaković. Isti su pohvalili dosadašnji rad tijela Zajednice te im uputili riječi podrške za daljnji rad i razvoj sporta u Belišću i šire.
Na samom kraju skupštine, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar je istaknuo da osim Zajednice športskih udruga grada Belišća i Športske zajednica Osječko–baranjske županije, najvažnije zasluge za razvoj i unaprjeđenje sporta u Belišću zaslužuje Grad Belišće na čelu s gradonačelnikom g. Dinkom Burićem koji svojim iskustvom i zalaganjem o važnosti sporta u zajednici u kojoj živimo doprinosi da se mladi ljudi žele i mogu baviti sportom i potvrditi onu „u zdravom tijelu zdrav duh“ što u konačnici znači „u zdravom Belišću zdravi i dobri ljudi“.
Veliko hvala, upućeno je i svim ostalim zaljubljenicima u sport koji podržavaju naš rad, posjećuju sportske manifestacije i susrete, te svakako i medijima koji su vrlo objektivno i poticajno promicali naš zajednički rad te tako na svoj način doprinjeli ostvarenju sportskih ciljeva i rezultata u 2018.godini.
Radujemo se nastavku suradnje i u 2019. godini.