ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA BELIŠĆA ….JUČER 2014… DANAS 2018. GODINE KRATAK OSVRT PREDSJEDNIK NA ČETVEROGODIŠNJE RAZDOBLJE

Što istaknuti na kraju jednog četverogodišnjeg razdoblja za Zajednicu športskih udruga grada Belišća? Činjenicu da je zajedno s Gradom Belišćem, najvećim aktivnim promicateljem sporta na području našega grada napravila ogromne pomake i ostvarila iznimne rezultate u sportu, ne samo na lokalnoj i državnoj razini, već i u europskim razmjerima, koje je zaista vrijedno nabrojati:
Za početak treba istaknuti da je tijekom 2014. godine Zajednica zajedno sa svojim predsjednikom, tajnikom te članovima IO učinila ogromne napore kako bi „svoj sport“ stavila u propisane zakonodavne okvire koji su nam omogućili da sve aktivnosti budu usklađene sa Zakonom o sportu i drugim zakonima bez čijeg usklađenja niti jedna sportska aktivnost ne bi bila moguća. Pored sportskih obveza bilo je potrebno uskladiti opće propise udruga sa Zakonom o udrugama na osnovu čega je postavljen temelj za stručni i kvalitetni rad u svakoj članici-udruzi i bez čega niti jedna udruga ne bi mogla funkcionirati. Zajednica je svojom aktivnom ulogom i pomoći uspjela postići da sve udruge u zakonskom roku riješe svoj status.
Sport je ono zbog čega je Zajednica i osnovana i kako ne bi izgledalo da smo se samo bavili zakonima, „pala“ je vizija i napravljen Plan što bi sve bilo potrebno za daljnji razvoj našeg sporta u Belišću. Zdravstveni pregledi sportaša članova zajednice osigurani su, knjgovodstvene usluge za članice Zajednice omogućene su, sportske stipendije mladim i vrhunskim kategoriziranim sportašima isplaćuju se, brinemo oko vrhunske izobrazbe trenera kako bi naš sport od starta bio u najboljim rukama, pomažemo u organizaciji odlazaka na državna natjecanja kako bi sportaši Belišća bili ravnopravni s ostalim sportašima u Republici Hrvatskoj, potičemo razvoj rekreativnog sporta mladih i osoba zrelije dobi, ulažemo i brinemo o sportašima s invaliditetom, organizirali smo Olimpijadu dječjih vrtića i osigurali da naši mladi sugrađani i susjedi dobiju diplomu plivača kako bi mogli zaplivati i bezbrižno uživati na Belišćanskom bazenu, uredili smo sportske objekte -vratili kuglani i dvorani „stari sjaj“, otvorili fitness na otvorenom – za sve, nabavkom kombi vozila smanjili troškove prijevoza udrugama i omogućili brži i sigurniji dolazak na natjecanja…
Ako to nije dovoljno, budite sigurni da nećemo zaboraviti reći – bili smo Europski grad sporta u 2017.godini i ponosno donijeli zastavu iz Europskog parlamenta, sada smo i ponosni nositelji titule Europske regije sporta za 2018. godine – Slavonija & Baranya, koju dijelimo s gradovima prijateljima sporta Siklošem, Harkanjem, Valpovom, Bizovcem i Petrijevcima.
To ohrabruje, čini nas ponosnim, ali i obvezuje.. U tom smislu odlučili smo se za sve zahvaliti i našem gradu i u njegovu čast i ponos sporta u Belišću organizirati sada već tradicionalnu utrku kružnih tokova-Belišćanski cener, koja je u vrlo kratkom roku poprimila i međunarodni karakter. Uvijek među najboljima treba istaknuti kajakaše i kanuiste. Najbolji su uvijek kada trebaju, kao i naši strijelci, šahisti, samboisti i neizostavni hrabri Baraberi.
Kakav bi to bio sportski grad bez nogometa koji ima stogodišnju tradiciju i status udruge od posebnog interesa za naš grad i Zajednicu. Što reći o košarkašima i odbojkašicama koji iz godine u godinu pokazuju što može učiniti mali sportski klub za veliki rezultat. Ribiči, kuglači, boćari, rukometašice uvijek su tu… među najboljima. Tenisači, planinari uvijek prisutni, koji svoju tradiciju nastavljaju kroz rekreativne aktivnosti koji uključuju članove iz cijele Valpovštine i šire. U našu Zajednicu i dalje su dobrodošli svi oni koji vole i žele sport.
Da nam ne promakne, jednako važno. Kakav bi to bio sport u gradu, kada rasadnik sportaša ne bi imao u svojim prigradskim udrugama o kojima kroz ravnomjerni razvoj sporta pomoć i brigu vodi Zajednica.
Kada bi se uloga Zajednice trebala iskazati matematički, sve članice bi u sportskom razlomku bile pod zajedničkim nazivnikom Zajednice sportskih udruga grada Belišća koja je u svojem četverogodišnjem razdoblju osigurala da razvoj sporta krene uzlaznom putanjom i iza sebe ostavi i mnogo veće gradove i njihove sportske organizacije.
U sportu uvijek postoji novi cilj, novi motiv, nova nada i novi sportaši, a ostaje Zajednica sa starim – novim predsjednikom Milanom Zamaklarom, tajnikom i članovima IO koji se sada okreću budućnosti. Rezultati su tu, rad je tu. Sredstva su osigurana i za ovu 2018. godinu. Grad Belišće i ovaj put nije iznevjerio sport, ali zato je pred sve nas postavio izazov. Pred Zajednicu i njene udruge. Sredstava osiguravaju cilj, ali sportskim ciljevima i uspjesima treba dodati volju, želju, htijenje i fer borbu. Svi zajedno imamo obvezu da kroz sport izgradimo i ljude, nove obitelji, novu djecu, sportaše, koji će svojom aktivnom ulogom, radom i idejom, zajedno sa svojom Zajednicom doprinjeti da su sportaši uvijek Belišće, a Belišće uvijek grad sporta.