Velebit Ultra Trail 2015

vvMitska i mistična, planina Velebit jedan je od najznačajnijih simbola prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu i sastavni dio nacionalnog identiteta koji je ova planina zaslužila svojom poviješću, položajem, izgledom i značenjem u životu njezina stanovništva. Površinom je najveća planina Dinarskog sustava koja se uz obale Jadranskog mora od sjevera prema jugu proteže u duljini od čak 145 km, sa najvišim vrhom od 1757 m i više od 50 vrhova preko 1500 metara nadmorske visine. Čitava površina Velebita ima zaštićeni status Parka prirode u kojem se nalaze i dva nacionalna parka: Paklenica i Sjeverni Velebit te je kao takvo najveće prirodno zaštićeno područje u Europi – posljednja istinska divljina Europskog kontinenta.

Od 2003. godine ova mitska planina postala je gladijatorska arena jednog od najrespektabilnijih sportskih događaja u regiji južne Europe: Velebit Ultra Trail-a, utrke koju bi svaki trail trkač morao upisati u svoju sportsku biografiju, a svaki ljubitelj egzotike kao lokaciju koju se jednostavno mora posjetiti za života. Utrka od 69 kilometara sa 5000m uspona prolazi prohodnim i označenim stazama i jedinstvenim prirodnim lokacijama Nacionalnog parka Paklenica u kojem je svaki nadolazeći kilometar novo iznenađenje. Sve teškoće i umor ublažuju brojni vidici sa Velebita koji se pružaju na desetine Jadranskih otoka, a najveća nagrada za one koji stignu do cilja svakako je kupanje u toplom plavetnilu Jadranskog mora.

Sedamnaest članova Kluba pustolovnih sportova Baraber extreme team Belišće sudjelovalo je proteklog vikenda na najvećem trekerskom okupljanju u Hrvatskoj, ujedno i 6. kolu hrvatske treking lige – Velebitskom Ultra Trail-u-. Događaj se već niz godina organizira u spomen svim braniteljima velebitske bojišnice u Domovinskom ratu od 1991.-1995. godine. Utrka u svom nazivu nosi ime Poskok 3 u sjećanje na akcije Poskok 1 i Poskok 2 u kojima su Specijalne jedinice MUP RH ovladale južnim Velebitom i tako odigrale bitnu ulogu u kasnijem tijeku domovinskog rata.

Popularni Velebit Ultra Trail ove je godine okupio petstotinjak natjecatelja iz dvanaest zemalja svijeta! Baraberima je ovo zasigurno jedna od najdražih treking utrka, o čemu govori i broj članova kluba koji se protekli vikend zaputio prema Starigradu-Paklenici. Pripreme za ovu utrku kod nekih članova traju i po nekoliko mjeseci, pa se Barabere tokom zimskih i proljetnih mjeseci nerijetko moglo susresti na padinama Krndije i Papuka, ili na obližnjem Aršanju u susjednoj Mađarskoj. Koliko god su navedene planine atraktivne i pogodne za lakše treninge, ipak se ne mogu usporediti s našom najvećom i najpopularnijom planinom.

Bez obzira na navedeni “hendikep”, višemjesečni treninzi članova Kluba ipak su urodili plodom. Naime, Klub pustolovnih sportova Baraber extreme team i ove je godine bio najbrojniji klub na ovogodišnjem velebitskom trail-u! Još nas više raduje činjenica da su svi članovi kluba koji su se natjecali, utrku završili u regularnom vremenu, a najviše nas raduju i dvije osvojena medalje, što u konkurenciji od petstotinjak natjecatelja sigurno zaslužuje svaku pohvalu.

Ovisno o fizičkoj kondiciji natjecatelja, velebitski je trail ove godine podijeljen u tri težinske kategorije: 14 km, 27 km i 69 km. Baraberi su ove godine nastupili u sve tri kategorije. U muškoj konkurenciji kategorije 14 km nastupili su Josip Đakovac i Filip Sučić te osvojili 26. i 30. mjesto u konkurenciji od 60 natjecatelja, dok su u ženskoj kategoriji 14 km nastupile Helena Vonić, Evelyn Horaček, Maja Đurica Truhlaž, Sandra Dvoržak i Saša Glagolić, i osvojile 3. (brončana medalja!), 29., 37., 42. i 47. mjesto u konkurenciji od 70 natjecateljica. Čestitamo našoj Heleni koja je prvi puta na velebitskom trailu, i već je „ugrabila“ medalju! U muškoj kategoriji 27 km nastupili su Damir Kligl, Mijo Benković, Dario Novoselić, Angel Milišić-Zečević, Hrvoje Šerić i Damir Nenadić i osvojili 1., 17., 26., 31., 53. i 100. mjesto u konkurenciji od 115 natjecatelja. Najiskrenije čestitke ovom prilikom idu našem Damiru Kliglu koji je stazu dugačku 27 km doslovno „preletio“ za nešto malo više od 4 sata i time osvojio zlatnu medalju!! U ženskoj kategoriji 27 km nastupile su Nina Koceić i Mirjana Pureta te osvojile 11. I 55. mjesto u konkureniciji od 58 natjecateljica. Na Ultra kategoriju dugačku 69 kilometara ove je godine bilo prijavljeno i startalo je osamdesetak natjecatelja i dvadesetak natjecateljica. Činjenica da je utrku završilo tek pedesetak natjecatelja i samo osam natjecateljica dovoljno govori o zahtjevnosti staze, koliko zbog same dužine, toliko i zbog ukupne visinske razlike koju su natjecatelji morali tokom staze savladati (5.000 metara!). Ultra je ove godine povezala sve predjele Nacionalnog parka Paklenica, dva najviša velebitska vrha (Vaganski vrh i Sveto brdo), jadransku i ličku stranu Velebita…. Natjecatelji su tokom staze okusili sve što im velebitske vremenske prilike mogu pružiti, pa su tako prošli kroz pravu žegu, buru koja ih je na vrhovima smrzla do kostiju, magle na Vaganskom vrhu, kiše i grmljavine pri samom kraju staze… U Ultra kategoriji nastupilo je četvero članova kluba: Mirela Kristek, Inot Klemenčić, Dario Majetić i Davor Novaković. Mirela je utrku završila kao šesta natjecateljica, iako joj je ovo tek prvi velebitski trail na kojem je nastupila. Inot, Dario i Davor utrku su završili na 26., 36. i 40. mjestu.

Velebit Ultra Trail,, uz popularnu utrku “100 milja Istre”, po broju i strukturi natjecatelja zasigurno su utrke koje već godinama okupljaju sve veći broj natjecatelja ne samo iz Hrvatske već i iz cijelog svijeta. Ove su utrke već odavno poprimile međunarodni karakter, te predstavljaju svojevrsni hrvatski brend. Članovima Kluba Velebit Ultra Trail predstavlja određenu nagradu za cjelogodišnji trud i volontiranje prilikom organizacije različitih klupskih aktivnosti. Baraberima je ovo utrka koja zasigurno ima određenu težinu, budući da je u pravilu puno teža od svih ostalih treking i trail utrka u Hrvatskoj. Prilika je to da se pokaže fizička spremnost, ali isto tako i svojevrsni pokazatelj koliko pojedini članovi kluba napreduju ili nazaduju u odnosu na prošle sezone. Baraberi se već okreću novim izazovima i utrkama, kojih ni u ljetnim mjesecima neće nedostajati.