Uz rekordan broj sudionika, utrku belišćanskim i valpovačkim kružnim tokovima uveličala eminentna imena hrvatskog i svjetskog sporta

Ulice Belišća, ali i Valpova, u subotu (15.9.2018.) su bile poprište još jednog sportskog događaja u organizaciji Sportsko rekreacijskog kluba „Baraber Extreme Team“ i Zajednice športskih udruga grada Belišća. O atraktivnosti utrke koja obilazi kružne tokove ovih dvaju gradova te prelazi i most za Baranju – Belišćanskog cenera poznatog i kao Utrka kružnih tokova; govori brojka od 200-tinjak sudionika i neka eminentna imena iz svijeta sporta, poput svjetski poznatih rođenih Osječana Marije Vrajić Trošić i Davida Šaina.

Ispred belišćanskog Kajak kluba na obali Drave, na njihove staze od 2,5 kilometra te od pet i deset, trkače je riječima podrške ispratio zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić.
Ova rekreativna utrka po četvrti je put vodila pješačko-biciklističkim stazama i obilazila kružne tokove Belišća, od onog kod Stanice za tehnički pregled na kojem su se trkači u najkraćoj disciplini okretali za povratak, preko onog pored Centra za kulturu Sigmund Romberg te kružnog toka kod „Oštrog ćoška“ gdje je bio okret za petokilometraše. Međutim, po prvi je put u ovu utrku uključen i jedan valpovački kružni tok, onaj na „Zelenom brijegu“, oko kojega je Cener zaokretao u smjeru cilja, iako je nadomak cilja za trkače tek uslijedio najveći izazov. Naime, sa staze se nije skretalo direktno u dvorište Kajak kluba, već je prvo trebalo popeti se na Most 107. brigade, preći preko njega u Baranju te se okretom ponovno popeti na nj i tek onda se spustiti prema cilju.

Najbrže su to učinili, među muškima, Matej Ronta za 38:29 minuta te, među ženama za 43:19 minute maratonka i ultramaratonka Marija Vrajić Trošić, kojoj na Svjetskom i Europskom prvenstvu 2015. godine srebra i bronce nije nedostajalo. Gotovo minutu nakon Ronte, u cilj dolazi zlatni veslač na Svjetskom prvenstvu 2010., David Šain te pokazuje da se i u trkačkim vodama, ništa manje zasluženo, može okititi medaljom. Kao treći muškarac na 10 kilometara dolazi Krešimir Žagar, dok među ženama drugu i treću poziciju zauzimaju Danijela Černić i Vlasta Živković.
Branimir Ljutak, Domagoj Kučinac i Damir Nenadić muškarci su koji su stajali na postolju kategorije od pet kilometara, dok su među ženama to bile Dunja Straka, Vesna Janković i Elena Abramović. Ljutaku su za zlato bile potrebne 23:07 minute, a Straki 28:38 minuta.

Za 11:51 minuta svoje sposobnosti na kratkim stazama pokazao je Darko Smrčak, a za njim su uslijedili Roko Horak i Andrej Stipetić. Od žena Mila Lešnjaković ista je 2,5 kilometra završila za 13:05 minuta, te su ju u ciljnu liniju slijedile druga Anamarija Cerjak i treća Mia Nenadić.

U duhu obilježavanja Europskog tjedna sporta, uslijedilo je ugodno druženje i ručak, dok je najuspješnije trkače okrunio zamjenik Varžić. Uz partnerstvo Grada Belišća, Športske zajednice Osječko-baranjske županije, Grada Valpova i Zajednice športskih udruga grada Belišća, neizostavni pokrovitelj baraberskih utrka i ovaj je put bila trgovina sportskom opremom Decathlon.

Piše: MARTINA MALOČA