Uspjeh Kajak kluba Belišće na državnom prvenstvu

Od 31. srpnja do 2. kolovoza, na zagrebačkom Jarunu održavalo se Državno prvenstvo Hrvatske u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Na ovom Prvenstvu nastupalo je oko 250 kajakaša iz 14 hrvatskih klubova: Matija Ljubek, Jarun, Zagreb, Končar, Belišće, Aljmaš, Kupa, Odra, Hrvatska Kostajnica, Rab, Olimpik, Mračaj, Marsonia i Oriolik.

Kajak klub Belišće predstavljalo je 17 članova: treneri Tea Galić i Ivan Orešković, reprezentativci Marko Jelkić i Petar Ivić, juniori i kadeti Filip Arsenić, Jan Kukec, Bruno Mesić, Šimun Petranović, Dino Zanoški, Leon Potočki, Ian Andraković, Sara Mikulić, Paula Savić, Klara Čakalić i Mia Stojaković. Vođa ekipe je Ivica Sopek uz pratnju predsjednika kluba Stjepana Krznarića. Kajakaši i kanuisti veslali su utrke na 200, 500, 1000 i 5000 metara raspoređene kroz tri dana.

Belišćani osvojili 30 medalja

Na ovom prvenstvu članovi Kajak kluba Belišće osvojili su 30 medalja. 17 zlatnih, 9 srebrnih i 4 brončanih medalja.
Prvoga dana su seniori i juniori veslali utrke na 200 metara te osvojili 3 zlata i dvije bronce.
Drugi dan prvenstva bio je i za juniore , seniore i kadete te su u utrkama na 1000 metara osvojili još 12 medalja, 8 srebra i 4 zlata.
13 medalja od kojih 10 zlata, 1 srebro i dvije bronce osvojili su Belišćani trećeg dana u utrkama na 500 metara.

Kadeti i kadetkinje ekipno treći u državi

Pravo iznenađenje bili su kadeti među kojima su nastupili i 4. mlađa kadeta, odnosno kadetkinja, te osvojili pehar za 3. ekipno mjesto u državi. Kadetski kajakaški četverac u sastavu Leon Potočki i Ian Andraković koji su ujedno mlađi kadeti, te Šimun Petranović i Dino Zanoški dvostruki su prvaci države, na 500 i 1000 metara. Djevojke u četvercu na 1000 metara su bile srebrne , a na 500 državne prvakinje. Među djevojkama također su bile dvije mlađe kadetkinje Mia Stojaković i Klara Čakalić, a s njima su veslale i Paula Savić i Sara Mikulić. Među kadetima dvostruki viceprvak u kanuu bio je Jan Kukec na 500 i 1000 metara. Kadeti su veslali i K1 te K2 utrke na 500 i 1000 metara s vrlo dobrim plasmanima koji su im donijeli dodatne bodove. S ukupno 71 bodom osvojili su nakon dugo vremena 3. ekipno mjesto u državi iza Olimpika (96) i Oriolika (80) te tako donijeli još jedan pehar za kolekciju najtrofejnijeg kluba Kajak kluba Belišće. Kadeti i kadetkinje belišćanskog kluba samo u jednoj utrci nisu osvojili bodove.

Mlađi juniori odlični u jačoj kategoriji

Za juniore nastupio je mlađi junior kanuist Bruno Mesić koji se okitio srebrom i dvije bronce. Na ovom prvenstvu nastupio je i Filip Arsenić, kajakaš mlađi junior, u kategoriji juniora na 200, 500 i 1000 metara te izborio dva finala. Juniori su na kraju završili na 5. mjestu.

Vrhunski treneri veslali u svakoj utrci

Svakako treba posebno istaknuti trud i rad trenera Tee Galić i Ivana Oreškovića bez kojih ovi rezultati ne bi bili ovakvi. Na prvenstvu pomno su pratili sve utrke te veslačima davali instrukcije. Malo je reći da je trenerica Tea Galić u rolama na zagrebačkom Jarunu pratila sve utrke među kadetima te im davala pravovremene upute i tako im je bila drugo, treće i peto veslo u utrkama. Trener Ivan pratio je i mlađe i one nešto starije na biciklu od starta do finiša.

Naši reprezentativci potvrdili svoju dominaciju
Osim mlađih kategorija nastupili su i reprezentativci Marko Jelkić i Petar Ivić koji su još jednom zlatom dokazali u C2 na 200 metara da su s razlogom među sedam najboljih posada svijeta, dok su u C1 na 200 metara osvojili zlato i broncu. Seniori su se kitili srebrom i na 1000 metara i to u C2 Ivan Orešković i Marko Jelkić. Na 500 metara osvojili su također zlato Petar i Marko u C2, dok je Jelkić u C1 osvojio broncu. Seniori Kajak kluba Belišće zasjeli su na 5. mjestu ukupnog poretka.

Rezultati ekipnog duha i truda

Svakodnevni naporni rad se isplatio, a ovo su rezultati ekipnog duha i truda svih zajedno, kako trenera tako i sportaša.

Prvenstvo je bilo organizirano uz stroge mjere i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U narednom periodu nastavljaju se intenzivni treninzi s kajakašima i kanuistima te pripreme za nadolazeća natjecanja, ako ih bude s obzirom na situaciju s epidemijom Covid – 19.

Čestitamo na odlično odrađenom prvenstvu!