Tradicionalna belišćanska hodočasnička regata po 11. put uplovila u Aljmaš

U ranim jutarnjim satima na Veliku Gospu, kroz laganu izmaglicu na dravskoj površini, uzbuđena ekipa zaveslala je na regati ispod mosta u Belišću. Radi se o već dobro poznatoj regati Beliće – Aljmaš u organizaciji SRK-a Baraber, a koja funkcionira kao sasvim posebno hodočašće u kanuima na ovaj katolički blagdan.

U četvrtak, 15. kolovoza po 11. put, tridesetak sudionika navuklo je na sebe prsluke za spašavanje i uzelo vesla u ruke,te se odvažilo na vodeni put dug 56 kilometara. Regata je bila ne natjecateljskog, nego revijalnog karaktera, a jedini uvjet za sudjelovanje bilo je da svi sudionici znaju plivati. Ipak, i osiguranje HGSS-a bilo je tu u stavu “pozor“.

I ove je godine veslače vrijeme poslužilo te su svoje hodočašće završili po idealnom sunčanom, ljetnom danu s povremenim hlađenjem u Dravi. Dok ih je u podne dočekao usputni ručak na već ustaljenoj lokaciji – osječkom kupalištu Copacabana.

U poslijepodnevnim satima tradicionalna belišćanska regata uplovila je u Aljmaš. Ondje se umorna, ali vesela ekipaodmorila i osvježila, podružila, pomolila – svatko prema svojim preferencijama. U večernjim satima hodočasnici su se s novim dojmovima i novim majicama za uspomenu na ovaj dan, vratili kući – netko u vlastitom aranžmanu, a netko na još jedan specifičan način za ovo hodočašće. Naime, osam sudionika regate vratilo se u Belišće na biciklima, koje im je organizator prevezao u Aljmaš.
Piše: Martina Maloča