SRETAN 40.ROĐENDAN CRVENI TIGRE!

Davne 1974., točnije 13.03. gospodin Stjepan Petrov pokrenuo je inicijativu za osnivanje košarkaškog kluba u Belišću i upravo tog datuma održana je osnivačka skupština i nastao je omladinski košarkaški klub Belišće, koji postoji i dan danas, punih 40.godina. Prvi predsjednik kluba bio je gospodin Vladimir Vitner.

image2

Iz današnje perspektive, bila su to vremena kada je zaljubljenicima u košarku trebala jedna lopta i dva koša, sve ostalo bilo je nebitno i puno lakše nego danas. Upravo ti entuzijasti i zaljubljenici u košarku, doveli su klub gdje je i dan danas. Na čvrstim temeljima, punim uspjeha, počevši od onih najmlađih pa do seniora i veterana. Belišćanska je košarka uvijek bila prepoznatljiva, prije svega škola košarke, koja je gotovo svake godine rađala nove talente, od kojih su neki i nosili dres reprezentacije Hrvatske u svojim kategorijama. Bili su to samo pečati na sve ono dobro što su radili treneri,a i sami igrači. Belišćanska škola košarke i dan danas poznata je u cijeloj zemlji, čak i preko granice, a potvrda tome su stalni pozivi na razne turnire svih kategorija, čak i veterana. Može se slobodno reći da je Belišće “netko i nešto” na košarkaškoj mapi naše zemlje. Belišćanski je klub, a i njegovi igrači, rasao iz godine u godinu, a gotovo svake godine barem jedna kategorija osvajala je naslove u svojoj konkurenciji. Da se nešto dobro događa u Belišću, prepoznala je i slavna Cibona, koja je 1982. Odigrala revijalnu utakmicu na vanjskom terenu u Belišću. Cibose su tada predvodili legendarni trener Mirko Novosel i najbolji igrač i kapetan Krešimir Čosić. Utakmica je, naravno, rezultatski otišla na stranu Cibosa, ali to je bilo manje bitno u odnosu na sami spektakl i uživanje u majstorijama igrača obje ekipe.
U gotovo svim kategorijama nastupali su isključivo domaći dečki, što je slučaj i dan danas, iako je klub u seniorskim natjecanjima znao imati dva do tri igrača “sa strane”, ali naglasak je uvijek bio na domaćim dečkima poniklima u vlastitoj školi košarke. Gotovo svi treneri koji su imali uloge u klubu, bili su bivši igrači ovoga kluba, što je pokazatelj u kojem smjeru je klub djelovao, a ista praksa odvija se i danas. Vjerojatno svakom igraču nema lijepše satisfakcije od toga da svoje igračko znanje i iskustvo prenese na one najmlađe.

image3

Tako klub djeluje i danas, pa tako pod ravnanjem koordinatora svih selekcija Drage Nikšića, rade sve redom bivši igrači ovoga kluba. Antun Katalenić uspješno vodi seniore, Hrvoje Čamagajevac pod paskom drži juniore, Mario Koprivnjak vodi kadete, dok su Goran Šimić i Kristijan Preglej zaduženi za školu košarke. Vjerojatno niti jedan klub u ovoj regiji nema ovaj broj bivših igrača u ulogama trenera s obzirom na iskustvo koje su prošli u svojim karijerama. Danas ako pitate bilo koga u klubu, svi će vam sa velikim ponosom govoriti upravo o toj školi košarke koja je stvorila veliki broj igrača.

O uspjesima kluba moglo bi se puno pisati. Nekoliko naslova prvaka Slavonije i Baranje, kako u pionirima, kadetima i juniorima, tako i na nekim državnim prvenstvima. Tako su pioniri 1989. Postali prvaci države. Godinu dana kasnije kadeti u finalu prvenstva Hrvatske pobjeđuju Cibonu i postaju prvaci države. U novije vrijeme svakako vrijedno spomena je 2004. Godina kada su mlađi kadeti postali prvaci države. Već slijedeće godine seniori su ispisali novu stranicu u povijesti kluba. Osvajanjem prvog mjesta u A2 ligi Istok dobili su šansu u kvalifikacijama za popunu A1 lige i samo ih je jedna pobjeda dijelila od 2.mjesta plasmana u A1 ligu. U sezoni 2009/2010 seniori su ponovno osvojili naslov najbolje ekipe na Istoku i tako opet igrali kvalifikacije, no ozljede su tada poremetile kompletne kvalifikacije i Belišćani nisu imali prevelike šanse za gornji dom tablice. Zadnji naslov Belišćani su osvojili u sezoni 2012/2013 i u izjednačenim kvalifikacijama osvojili odlično treće mjesto. Odlična atmosfera na domaćim utakmicama obilježila je cijele kvalifikacije, što je uvelike privuklo još više mladih naraštaja u dvoranu, a upravo je to i bio cilj, da se produži sezona i da se promovira košarka u gradu. Zadnji naslov osvojen je prije nekoliko mjeseci, a učinili su to mlađi kadeti trenera Maria Koprivnjaka, koji su osvojili naslov prvaka Slavonije i Baranje i stekli pravo nastupa na poluzavršnici prvenstva Hrvatske u 5.mjesecu ove godine.

image1
U godinama između ova tri naslova,a i u periodu 90-tih godina, Belišće je uvijek krojilo sami vrh tablice istočne karavane. Pred domaćom publikom rijetki su odnosili bodove, a uvijek ugodno popunjena dvorana u Belišću bila je šesti igrač crvenih. Popularni crveni tigrovi bili su gledaniji sportski kolektiv u gradu papira, još iz vremena stare dvorane osnovne škole, gdje se znalo natiskati toliko ljudi, koji su žestoko navijali, da je bilo gotovo nemoguće izgubiti utakmicu. Škola košarke uvijek je bila smjernica djelovanja kluba. Danas pet trenera radi sa isto toliko kategorija, a škola košarke trenutno broji 65 polaznika, plus seniorska ekipa te selekcija veterana, što daje ukupnu brojku od 85 aktivnih igrača. Veterani su također posebna priča ovoga kluba. Iz godine u godinu bivših je igrača sve više aktivno u ovoj selekciji, okupljaju se jednom tjedno, a rezultati na turnirima sve su bolji. Klub također vodi brigu i o raznim turnirima, pa je tako turnir povodom dana grada već postao tradicionalan, a prošle je godine održan jubilarni dvadeseti turnir. Također su zadnjih nekoliko godina zaživili i popularni streetball turniri koji se održavaju u centru Belišća, da bi se igrači zabavili na kraju sezone.

Sada, 40.godina nakon osnutka kluba, kada bi se okrenuli unazad i premotali film, svi Belišćani mogu biti ponosni na ovaj kolektiv i na njegove igrače i djelatnike u klubu. Toliko godina ovaj klub drži konstantu rezultata i uspjeha, nekoliko puta klub je nagrađivan za odlične rezultate i promociju sporta i same košarke, kao i njegovi djelatnici, predsjednici i sami igrači. Ostaje činjenica da malo koji klub u košarci sa ovih prostora ima ovakvu povijest, iako bi se našlo u Slavoniji također uspješnih klubova, ali Belišće je konstanta koja traje već dugih 40.godina, bez prestanka djelovanja i sa upornim ljudima u vrhu kluba, koji i u ova teška vremena uspijevaju voditi klub i priuštiti svojim djelatnicima i igračima sve što je potrebno kako bi se ostvarivali što bolji rezultati i ono najbitnije: Promocija košarke i što više novih mladih generacija u klubu.