SKUP PLANINARA I IZLETNIKA „Belišćanski podravski pješački put“

U subotu 6. travnja 2019.g. održan je veliki skup planinara i izletnika u prostoru Kajak Kluba koji je organiziralo HPD „Belišće“ iz Belišća.
Skupu su nazočili dogradonačelnik gospodin Domagoj Varžić, predsjednik ZŠU grada Belišće gospodin Milan Zamaklar i predsjednik Udruge „Slavonski planinari“ gospodin Predrag Livak. Skup je pozdravio predsjednik HPD „Belišća“ Goran Maričić uz kratak osvrt na značaj skupa i naglasak na jubilej -25 godina kontinuiranog rada društva i o priznanju za rad Društvu i pojedincu Slobodanu Soldi –ZLATNI ZNAK HPS-a. Dogradonačelnik je također pozdravio prisutne i uputio im riječi dobrodošlice, a predsjednik udruge „Slavonski planinari“ uz riječi pozdrava je skup izvjestio i o nominaciji i priznanju HPS-a „SREBRNI ZNAK“ za HPD „Belišće“.
Ovo je deveti kontinuirani skup planinara, a prvi je bio 2002..g. kada je staza markirana i uređena.

Na skup se odazvalo oko 260 sudionika iz 20 planinarskih udruga, i iz Odreda izviđača „Iovalius“ Valpovo, učenici Osnovne škole „Ivan Kukuljević“ Belišće te drugi izletnici i ljubitelji prirode. Uz naše planinare iz Osijeka, Virovitice, Feričanaca, Slavonskog Broda, Orahovice, Đurđenovca, Požege, Našica, Đakova, Markuševca i po prvi put Otočca PD „Gromovača“ bili su prisutni planinari iz Kaknja, Zenice, Maglaja i Vogošće – BIH. Ono što nam čini posebno zadovoljstvo je to, da je bio prisutan veliki broj djece iz Osnovne škole s roditeljima njih više od 60, a osječko društvo HPD „Zanatlija“ uz svojih 15 članova poveli su i 23 djece članova Planinarske sekcije „Dumine“ među njima i djeca SOS Dječjeg sela Ladimirevci . Najmlađi aktivni planinar HPD „Belišća“ je bio Filip Maričić 7 god, a među ostalom djecom je bilo njih s još manje godina. Bili su tu i pripadnici HGSS-a Stanica Osijek, koji su se brinuli za sigurnost svih, a na mostu su imali i vježbu, koju su djeca s velikim zanimanjem pratila, a neki su se okušali i u spuštanju s mosta.
Gosti su dočekani uz uobičajene planinarske delicije (kruhom s različitim namazima, čajem i pićem dobrodošlice). Ponuđene su dvije staze 5 sati hoda i 3,5 sata uz vodiće i domaćine.
Jutro je bilo hladno i maglovito, no dan je završio obasjan suncem i svi su uživali, a naročito djeca su uživala na ovoj lijepo uređenoj stazi, najviše na mjestu gdje se silazi u korito Drave na veliku površinu pijeska. Učenici škole su se kretali stazom do bistrinačkog odmorišta i ranije su se vratili, i prešli su nešto više od 5 km. Bili su veseli i bez nekih tragova umora. Uživali su u planinarskoj deliciji –grahu i osvježili su se sokom, a raznovrsni kolači su ih oduševili. U pratnji svojih roditelja još neko vrijeme su ovdje uživali i zadovoljno su krenuli kućama. Nešto poslije 13 sati pristizali su i drugi . U prvoj grupi sa kraće staze su stigla djeca iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Oni su prešli više kilometara i isto tako su uživali u grahu, kolačima i soku. Neko vrijeme su se igrali s loptom na livadi i promatrali pripadnike HGSS-a, te veseli i zadovoljni napustili prostor kajaka. Kako su pristizale grupa po grupa s dulje staze, kotlovi s grahom su se praznili i svi su nakon okrijepe imali priliku osvježiti se napitcima, a za kraj su stigli već poznati naši raznovrsni ukusni kolači. Naš Darko se pobrinuo za zabavni dio, pa se uz glazbu i zaplesalo, kako to planinari znaju. I ovaj put dobili smo pohvale za stazu, organizaciju za pripremljene delicije i naročito za kolače. Program je trajao do oko 18 sati . Naši gosti iz Otočca su ostali na noćenju i u nedjelju su s našim vodičem i dopredsjednikom Zoranom Markovićem i još dvoje članova otišli na izlet na Papuk.
U pripremama ovog skupa sudjelovalo je više od dvadeset članica i članova. Teško je izdvojiti neka imena, jer su svi podjednako zaslužni. I ove godine 25 žena je ispeklo ukusne kolače. Naš glavni kuhar Tomo i njegovi pomoćnici Drago, Branko, Pepa, Mirko B. I Mirko M. možda su imali ipak složeniji zadatak-nahraniti više od 200 osoba. Vodiči : Zoran, Ivan, Franjo, Mila i Janika su također sigurno vodili i imali odgovornost za sve, a naročito djecu. S ženama i ekipim koja je odradila pripreme, održavanje skupa i kasnije pospremanje prostora bilo je zadovoljstvo raditi i njima malo je reći hvala.
Zahvalni smo gradu Belišću koji podržava naš rad, kao i voditeljima Kajak kluba za ustupanje ovog lijepog prostora.