REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA ZAJEDNICE ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA BELIŠĆA

U petak, 29. prosinca 2017. godine održana je redovna godišnja skupština Zajednice športskih udruga grada Belišća.

Pod predsjedanjem Milana Zamaklara, članovi skupštine usvojili su izvješća o poslovanju u 2017. i planske dokumente za narednu godinu.

Također, vođeni namjerom da istaknutim sportskim djelatnicima odaju priznanje za njihov dugogodišnji doprinos razvoju sporta, odlučili su, na prijedlog Izvršnog odbora, posebnim priznanjem nagraditi Branka Kaptalana i dr. Zdenka Salajića.

– Usporedbom ulaganja u sport na regionalnoj i državnoj razini, Grad Belišće je i u 2017. godini izdvojio značajna sredstva za Program javnih potreba u sportu grada Belišća u iznosu od 1.933.500,00 kuna, naglasio je predsjednik Zajednice športskih udruga Milan Zamaklar.

– Tako značajnim financijskim ulaganjem Grada Belišća, Zajednica športskih udruga grada Belišća mogla je kroz vlastite programe osigurati još kvalitetniji rad i djelovanje sportskih udruga, članova Zajednice. Ravnomjerno i utemeljeno na donesenim pravilnicima, izvršena je raspodjela financijskih sredstava u 2017. godini u cjelokupnom iznosu od 2.063.391,55 kuna koliko su bili ukupni prihodi Zajednice, što je omogućilo udrugama ostvarivanje izvanrednih rezultata te opravdanje dobivanja titule Europskog grada sporta za 2017.godinu.

I ova je godina na izmaku, za Belišće i njegovu sportsku obitelj značila afirmaciju u mnogim disciplinama. Tako su udruge u grad Belišće donijele titule ekipnih prvaka Hrvatske u streljaštvu i sambu, državnih doprvaka u kajaku. Šahovski, odbojkaški i košarkaški klub ostvarili su visoke plasmane u ligaškom takmičenju, a košarkaški klub bio je sudionik kvalifikacijske lige za popunu Premijer lige gdje je zauzeo odlično četvrto mjesto.

Kuglači KK Belišća vratili su se u II. ligu, dok je Malonogometni klub Belišće osvajanjem drugog mjesta u I. malonogometnoj ligi za gluhe potvrdio da se u Zajednici vodi briga i za sportaše s invaliditetom. Kvalitetan i ustrajan rad u klubovima rezultirao je nizom iznimnih rezultata pojedinaca, i to: prvaci Hrvatske, ne samo u kajaku, nego i u šahu, sambu, streljaštvu, powerliftingu što su zaista značajni i hvalevrijedni rezultati. Zbog navedenih rezultata Zajednica je u 2017. isplatila 37.700,00 kuna za sportske stipendije kategoriziranim sportašima iz četiriju različitih sportova, što ponovo potvrđuje da Zajednica ravnomjerno ulaže financijska sredstva u sve sportove te tako potiče razvoj vrhunskog sporta. Godina Grada sporta donijela je ponovo posebnu pozornost programima sporta djece i mladeži pa je Zajednica organizirala i Olimpijski festival dječjih vrtića na kojem je sudjelovalo najmanje 500 mališana vrtićke dobi koji su svojim zalaganjem pokazali da se na njih u budućnosti može ozbiljno računati. Značajan je doprinos Zajednica dala tijekom ove godine u sportsku rekreaciju što dokazuje veliki broj sudionika – rekreativaca na Belišćanskom ceneru, sada već tradicionalnoj utrci kružnih tokova i Jesenjoj biciklijadi na kojoj je bio do sada najveći broj sudionika svih dobnih uzrasta.

Pored raznih programa za udruge članice Zajednice, istima je omogućeno i besplatno knjigovodstvo u Zajednici, besplatni liječnički pregledi za sve sportaše, sufinanciranje školovanja i usavršavanja trenera i dr. Takvim aktivnostima i stalnim ulaganjem i usavršavanjem u razvoju programa i poticanju na nove projekte, Zajednica je opravdala temeljne ciljeve svoga djelovanja, a to su: brinuti o razvitku i promicanju sporta na području grada Belišća, brinuti o razvitku sportskih aktivnosti djece i mladeži, te sportsko-rekreacijskih aktivnosti građana i invalidnih osoba, poticati vrhunsko sportsko stvaralaštvo i stvaranje uvjeta za postizanje vrhunskih sportskih postignuća. Rezultati i aktivnosti Zajednice i njenih članica doprinijeli su da grad Belišće, zajedno sa svojim prijateljskim gradovima i općinama Valpovom, Bizovcem i Petrijevcima s hrvatske strane te Šiklošem i Harkanjem s mađarske strane dobije titulu Europske regije sporta Slavonija & Baranya za 2018. godinu. Iznimna je to čast, ali i obveza za Zajednicu i sve njene sportske članice, koje u sljedećoj godini moraju i opravdati ovu titulu. Nova godina uvijek nosi novi planove i nove obveze pa tako i financijske, ali Grad Belišće želi i potiče ove vrijedne uspjehe pa je projekcija proračuna Zajednice za 2018. godinu 2.081.765,00 kuna, od čega će Grad Belišće u okviru Programa javnih potreba u sportu za 2018. godinu izdvojiti 1.930.000,00 kuna, koji će financijski iznos pomoći da se ponove i nadmaše sportski rezultati iz 2017. godine, naglasio je u osvrtu na djelovanje Zajednice njezin predsjednik, Milan Zamaklar.

Između ostaloga, predsjednik Zajednice izvijestio je kako će se u skladu s tradicijom, 26. siječnja 2018. godine, u dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg održati priredba na kojoj će se dodijeliti titule najboljih u sportu za 2017. godinu. Odluku o dodjeli titula donio je Izvršni odbor Zajednice športskih udruga grada Belišća.

Priznanja će primiti predsjednik Udruge športskih ribolovaca Podravac iz Bistrinaca Milan Borić kao zaslužni sportski djelatnik, Streljačko društvo “Stjepan Petnjarić” iz Belišća kao najbolji sportski kolektiv, Ana Berke, šahistica, kao najbolja sportašica, Marko Jelkić, kanuist, kao najbolji sportaš, Sara Blažević, odbojkašica, kao perspektivna mlada sportašica, Nikola Maravić, košarkaš, kao mladi perspektivni sportaš, a Plaketu Športske zajednice Osječko-baranjske županije primit će Josip Kalem iz Odbojkaškog kluba Belišće.

Tekst i foto: Vladimir Vazdar, Valpovština.info