Pohod slavonskim planinama – Dilj

Peteročlana ekipa belišćanskih planinara provela je nedjelju(20. svibnja) na slavonskoj planini Dilj.

Udruga Slavonski planinari organizirala je drugi ciklus obilaska slavonskih planina-svaka planina u dva dana. Ove godine organiziran je pohod na planinu Dilj. Za subotu i nedjelju planirano je prijeći oko 72 km (dio Slavonskog planinarskog puta, koji prelazi svih 5 slavonskih planina duljine 320 km). U subotu prvi dan se krenulo iz Brodskog Drenovca pa do Planinarskog doma Đuro Pilar iznad Slavonskog Broda. U nedjelju se nastavilo do jezera Borovik.
Naša ekipa se pridružila u nedjelju i odlučila za dio ovog puta. Ekipu je vodio naš novoškolovani vodić Ivan Stifter te je svoje teoretsko znanje potvrdio na stvarnom zadatku. Vrijeme je bilo sunčano i pomalo sparno. U 8 sati su krenuli u pravcu jezera Borovik. Na stazu su se uključili na sjecištu ceste zapadno od sela Slobodna Vlast i krenuli u pravcu vrha Čardak. Već na samom početku naišli su na devastirani dio šume i stazu s visokim raslinjem i s manje markacija. No uz tehniku i sposobnost vodića sve je uspješno savladano. Susreli su hodače koji već drugi dan napreduju prema cilju, a to je jezero Borovik. Kratko su se družili i nastavili put do Čardaka. Od Čardaka se spuštaju prema malom jezeru Ljeskove vode i tu zatiču izletnike. U ugodnoj hladovini odmaraju i uživaju u ovom lijepom pejsažu uz svoje i njihove delicije. Slijedi povratak prema Čardaku ulazak u lijpu bukovu šumu, zaobilaze dio staze s visokim raslinjem i silaze u pravcu izvora i izletišta Vračica.
Tu se osvježavaju izvorskom vodom i silaze na cestu. Za povratak odabiru drugi put pokraj Sovskog jezera i preko Našica –put Valpova i Belišća.
Bez obzira na nekoliko krpelja, koji su zarađeni u visokoj travi izlet je bio ugodan i lijep, jer je Dilj jedna lijepa i pitoma planina Slavonije.