Planinari obilježili Martinje u Kutjevu

Kao i proteklih godina i ove smo se godine odazvali u Kutjevo na „Kutjevačko Martinje“.
I ove godine se okupilo puno planinarskih društava iz svih krajeva Hrvatske, te planinari iz BIH i Slovenije. Iako je kiša padala, mi nismo odustali od našeg puta. Iz našeg društva bilo je 25 planinara. Vidjeli smo se s brojnim planinarskim prijateljima.
Domaćini su se ponovno pokazali u dobroj organizaciji i gastronomskoj ponudi . Nakon okrijepe i pozdravnih riječi, grupe su krenule pod vodstvom domaćih vodića na staze. Staze nisu zahtjevne, no zbog kiše i višeslojnog lišća trebalo je opreza u hodu. Oko podneva napokon smo dočekali i prestanak kiše. Planinari se polako vraćaju na Trg Graševine gdje je svirala živa glazba.
Oko 14 sati ispred crkve, nazočni smo obredu krštenja vina. Zainteresirani su mogli obići Kutjevačke vinske podrume. Nakon toga povorka kreće natrag na trg i tamo je humoristični obred krštenja vina. Ispod postavljenih šatora služio se pečeni vol sa ražnja, pečeni pilići i kiseli kupus s koljenicom, a uz sve to i obilje domaćih vina. Slijedi pjesma i ples na prostranom trgu. Mi po našem dogovoru u 17 sati krećemo doma.