PLANINARI BELIŠĆA PONOVNO U GORSKOM KOTARU

9.-12.8.2018- druga grupa belišćanskih planinara ponovno posjećuje Gorski Kotar

Četvrtak 1 dan
U 7 sati ujutro grupa od 9 planinara HPD Belišće kreće na drugi dio pohoda po Gorskom Kotaru. Zbog prijevoza i noćenja planinari su se podjelili u dvije grupe i dva odlaska. Ovom prilikom naše velike zahvale gradu Belišću koji nam je i opet izašao u susret posudivši kombi . Po polasku u dobrom raspoloženju krećeno preko Đurđenovca gdje usput pokupimo našeg člana Tomu koji s nama kerće put Gorskog Kotara. Prvo odredište nam je Vrbovsko i kanjon Kamačnik a s nama je i naš najmlađi planinar Ivan sa svojom bakom Anicom. Oko 13 sati stižemo do prvog odredišta i kupujemo ulaznice, okrijepimo se i krećemo. Kanjon je prijelep i upečatljiv sa puno drvenih starih glazbenih instrumenata. Uz kraće zastoje radi razgledanja i sviranja stižemo i do izvora rijeke Kamačnik koji je u ovo doba godine nažalost mali. Uz smijeh i zezanje vraćamo se do kombija oko 16 sati. Brišemo znoj i obnavljamo izgubljenu tekučino te dogovaramo da idemo odmah do vikendice gdje smo smješteni na Hribu u mjestu Skednari. Tamo stižemo umorni ali zadovoljni s onim što smo do sada vidjeli i doživjeli.
Svi su naravno za kavicu i odmor uz nju na terasi s pogledom na vrh Risnjaka , a na koji se penje ujutro.

Petak 2 dan
Ustajanje u 6 sati, priprema pa na Risnjak. To je veliki događaj jer našem mladom planinaru prvi veliki penjački pohod. Ovaj puta keće se iz mjesta Vilje koji je napopularniji i najuređeniji put za vrh Risnjaka. Lagano šečući dolazimo do doma podno samog vrha i njveći dio ekipe se penje na vrh pa i mlađahni Ivan. Uz povremeno zastajkivanje radi odmora, pogleda i fotkanja svi se uspješno penju na sam vrh koji je 1528 m/n visine pa i najmalađi član. Sada slijedi njegovo kršenje i on za kuma odabire svoga imenjaka vodića Ivana. Uz povike i veselje obavi se i planinarsko krštenje, a potom uživa u veličanstvenom pogledu koji se pruža na sve strane oko Risnjaka. Vrativši se u kasnijim popodnevnim satima naš planainar Darko kuha nam fiš-paprikaš koji je bio izvanredan. Poslije klope odmor uz malu šetnju po mjestu pa kartanje neizostavne bele i druženje na terasi te planovi za slijedeće jutro. Ujutro se kreće na izvor rijeke Kupe.

Subota 3 dan
Danas ne ustajemo tako rano nego oko pola 8 krećemo do mjesta Hrvatsko na samoj granici sa Slovenijom prema izvoru Kupe ali ovaj puta dužim i novouređenim putem vila. Darko i Marina nas ostavljaju i odlaze u vikendicu kuhati grah u kotliču za ručak a svi dobro raspoloženi ostali kreću put Kupe. To je bila vrlo vesala i predivna staza u dužini od oko 5,5 km do izvora koji je velićanstven i izvire sa najmanje 827 m ispod zemlje do koje je istražen a i dublje, ali ronioci se nisu mogli dalje spustiti. Po kraćem odmoru, uživanju u spokoju izvora i okrijepi grupa kreće nazad . Ovaj puta do mjesta Kupari gdje ih na povratku a nakon skuhanog graha čekaju Darko i Marina s kombijem. Puni novih utisaka stižemo u vikendicu na ručak i kratki odmor. Pošto je ručak bio obilan i dobar mora se i portošiti jer za većer se već sprema roštilj u Robinzon kampu. Ekipa tako odlučuje i ispenjati brdo u čijem je podnožju vikendica Pintaricu 800 m/n visine. Bježeć od kiše tako stižemo i na roštilj a poslije toga opet šetnja po mjestu kako bi se potrošile unesene kalorije. Opet bela, druženje i poćinak s planovima za povratak.

Nedljea 4 dan
Ustajemo, pospremamo , pakiramo i krećemo oko 9 sati, ali ne ravno kući, nego na Vražji prolaz podno Skrada. Ekipa odlučuje da idemo novim putem od Delnica prema Brodu na Kupi, pa do parkinga uz potok Curak. Put je duži ali prekrasan korz bukovu šumu i uz potok. Na pola sata hoda i uživanja dolazimo do Zelenog vira i Vražjeg prolaza. Kraći odmor i kupnja karata pa u prolaz i na penjanje. Kanjon i prolaz preljepi samo šteta nema vode u kanjonu u ovo doba suše. Prolazimo stepenice kanjona i mostove koji vode preko njega. Divimo se čudima prirode od kojih zastaje dah. Sretni , umorni i zadovoljni silazimo dolje u restoranu kavica, odmor i put kroz šumu do kombija i parkinga.
Ručamo i pripremamo se za povratak. Dobro raspoloženi i sretni te zadovoljni a i ponosni jer je mladi Ivan sve odhodao kao iskusan planinar. Samoborske kremšnite opet nas namame u Samobor , I nakon nnjih vraćamo se uz kratke stanke kući oko 23 sata. Svi su suglasni da se u ove prelijepe predjele treba ponovno vratiti.