PET IZLETA NA POČETKU GODINE – HPD

Belišćanski su planinari već u prvom mjesecu ove godine odradili pet zanimljivih izleta. Tako su planinari 6. 1. bili na jezeru Boroviku i Krndiji, 14.1. Požeškoj gori i najvišem vrhu Kapavcu, 20. I 21.1. Murskom Središću na Vincekovom pohodu, 28.1. u Gazijama na Krndiji te 27.1. šetnji Valpovštinom.

Na dvodnevni izlet u Mursko Središće i Vincekov pohod uputilo se 9 planinara. Ovo je najmasovniji izlet planinara u Hrvatskoj. I ove se godine tamo okupilo 3700 planinara iz Hrvatske i izvan nje. Naši planinari su ovaj put dan prije boravili u Lendavi, slovenskom gradu na samoj tromeđi s Mađarskom i Hrvatskom. Ovo nije prvi posjet tamošnjim planinarima pa je boravak bio ugodan, a uživali su i u tamošnjim poznatim termama te u obilasku njihovih brežuljaka i vinograda. Drugi su se dan priključili na veliki planinarski pohod u organizaciji PD „Bundek“ (također dugogodišnji planinarski prijatelji) na 20. Vincekov pohod. Iako ove godine bez snijega, međimurski bregi bili su ispunjeni velikom brojem planinara i uživalo se u već tradicionalnom i dobro organiziranom programu.

Izlet Šetnja Valpovštinom postaje tradicija za ovo doba godine. Za razliku od prošle godine kada smo uživali u snježnim radostima, ovaj put nije bilo snijega, ali već procvali jaglaci i sunčano vrijeme uljepšalo je ugođaj. Okupilo se dvadeset sudionika. Krenulo se ispred dvorca u Valpovu kroz park, šumu i polje do rijeke Vučice pa obalom do područja Ladne vode s vikendicama i vikendicom našeg planinara Drage Cvenića. Ugodna šetnja trajala je oko dva sata. Vođa puta bila je Ruža Cvenić. Domaćin i još troje logističara pripremili su zakusku, potpalili i održavali vatru. Po dolasku i nakon okrijepe, pripremale su se razne planinarske delicije na vatri te se nastavilo s ugodnim druženjem do kasnih poslijepodnevnih sati. Na povratku uvijek isti zaključak-prelijep izlet i druženje, ali trebalo je umjerenije s delicijama, no nakon fizičkih aktivnosti-hodanja, udisanja svježeg i čistog zraka, blagodati sunčevih zraka-tko može odoljeti.

Nedjelja je planirana za tradicionalni izlet Zadnja prvoga Gazije. Više godina ovdje se posljednje njedjelje u prvom mjesecu godine okupljaju planinari u organizaciji PD „Sunovrat“ Đurđenovac. Okupljanje se održalo kao i do sada ispred planinarske kuće Tivanovo. Devet naših članova bili su sudionici ovog skupa. Domaćin je bio iznenađen brojem okupljenih planinara s više od 300 sudionika. Domaćini su se iskazali kao i do sada u organiziranju ovog pohoda. Nakon pozdravne riječi domaćina, krenulo se na tri staze: Petrov vrh 5 sati, put dide Račkog 3 sata i crkva sv. Lovre oko 1,5 sat. U početku se nad Krndijom spustila magla, ali kasnije je zasjalo sunce i činilo se da je ovo jedan lijep jesenski dan. Na stazi kroz šumu šuštalo je suho lišće pod nogama. Duge kolone planinara su krenule svaka u svom pravcu. Mi smo imali sudionike na svim trima stazama. Domaćini su imali iznenađenje –poklon za najstarijeg i najmlađeg sudionika. Ovaj put bile su sudionice – najstarija 83 godine i najmlađa 4 godine iz Osijeka. Obzirom da se nisu svi istovremeno vratili sa staza nije bilo problema u redu ispred kotlova s grahom i kuhanim vinom. Organizirana je i izložba slika slikara planinara iz Đurđenovca i kamenih skulptura te ponuda OPG-a s domaćim proizvodima, a neki su se mogli okušati u jahanju na konju. Druženje je potrajalo do kasnih poslijepodnevnih sati uz glazbu i pjesmu. Skup je osiguravala služba HGSS-a i nije bilo niti jedne nezgode pa se može reći da u planini svatko može naći svoju stazu, bez obzira na dob i fizičku spremnost.

Na kraju obavještavamo sve članove Društva da će se u petak 2. 2. 2018. godine održati redovita i izborna Skupština u prostorijama Doma umirovljenika u Belišću s početkom u 18 sati.

Pozivamo članove, kao i goste da se odazovu u što većem broju. Nakon službenog dijela organizirana je planinarska veselica.