Papuk Trekk & Trail 2018 – Baraberi još jednom organizirali trkački spektakl papučkim gorjem

Iako iz ravnog belišćanskog kraja, da Slavonija nije ravna još jednom je dokazao SRK Baraber Extreme Team, organiziravši Papuk Trekk & Trail. Ova tradicionalna brdska utrka i ove je godine održana u Velikoj podno slavonskog gorostasa, vodeći svoje natjecatelje uzbrdo čak do 1500 metara. Tišinu u zimski san usnule šume, u subotu 24. studenog pomutilo je čak 700-tinjak sudionika, pohodivši znamenitosti, poučnu stazu i vrhove Parka prirode, poput veličkog Turskog grada, Tauberovih stijena, Lapjaka, Mališćaka, Koprivnatog brda, Ivačke glave, Jankovca i Nevoljaša.
Ovim su se točkama razmilili u tri kategorije – najkraćem osamkilometarskom Lightu pogodnom za izletnike i obitelji s djecom; Activeu čijih 800 metara uspona i 18 kilometara traila nipošto nije bilo za podcijeniti, te Challengeru u kojem su se tragajući za najboljim i najbržim putem do cilja okušali samo najhrabriji. Naime, tu je kategoriju dijelom staze činio treking odnosno neoznačeni, orijentacijski segmenti, zbog čega su rute i njihove duljine i visine bile individualne od natjecatelja do natjecatelja, te su mogle iznositi od 25 do 30 kilometara, a s okvirnim usponom od 1500 metara.
Iako je samo dva dana prije utrke Papuk bio obavijen maglom i snijegom, trkačima se posrećilo te su im se do „dana D“ bijeli plaštevi maknuli s, ionako, napornog puta. Rute su najvećim dijelom vodile po označenim i prohodnim planinarskim stazama i ponešto makadama, a bilo je i dijelova na kojima je otpor pružao pravi šumski teren s debelim slojem suhoga lišća, granjem i blatom.
Međutim, tu su bili baraberski volonteri na nekoliko kontrolnih točaka koji su sudionike napojili i nahranili, bodrili ih i nasmijali kako bi im dali dodatni „vjetar u leđa“ da nastave svoju putešestviju po ovom hladnom i sivom danu. Na utrci su ih, kao dio startnog paketa, grijale i zimske kape s logom utrke, dok su im na okrepama poslužile ekološke čaše koje su nosili sa sobom, kako se ne bi stvarao plastični otpad.
Također, kako im je kao pogonsko gorivo u startu poslužen pravi slavonski doručak u vidu čvaraka i masti na kruhu, tako ih je u cilju dočekao topli obrok, kolači i dobra zabava koja je uz živu glazbu trajala do kasnih noćnih sati.
U Light kategoriji, u kojoj su žene gotovo dvostruko brojčano nadmašile muškarce, najbrža od 115 žena koja je osam kilometara s 400-tinjak metara uspona svladala za 56:34 minuta, bila je Ines Čule, dok su druga Jelena Šakić i treća Lucija Pavlić u razmaku od nekoliko sekundi, ciljnu liniju vidjele deset minuta kasnije. Među muškarcima, pobjedu je odnio Mislav Perić sa 43:14 minute na stazi, a tri minute potom slijede Antonio Arbanas i Marijan Cindrić, također, sa samo nekoliko sekundi razmaka.
Od Barabera, u ovoj je kategoriji među 67 muškaraca, najbolji bio Luka Kovač koji u cilj dolazi šesti, a 14 minuta iza pobjednika. Dvije su klupske ekipe Light potvrdile kao obiteljsku kategoriju. To su bili mala braća David i Leon Milišić-Zečević sa svojim bratićima Nikom i Noom Čvagićem i tetkom Matijom; a naravno, utrka na domaćem terenu nije mogla proći ni bez obitelji Đakovac – sina i oca Ivana i Josipa te kćeri i majke Ive i Mirele.
U Activeu, žene su još jednom, iako za dlaku, nadbrojale muške natjecatelje, gdje je nenadmašna mlada nada Ines Jozić, zauzela najvišu stepenicu postolja nakon 1:53 sata. S dvije minute razmaka slijedi ju Tea Faber, dok Sonja Sabo nakon 2:04 sata na stazi zauzima treću poziciju od 218 žena. U istoj kategoriji, prvom muškarcu, Dejanu Radancu trebao je 1:40 sat da završi svojih 18 kilometara, pet minuta više Davoru Damjanoviću, a 1:46 sat Hrvoju Paukoviću kako bi završio kao treći od 204 muška natjecatelja.
Od Baraberica, Active su prošle Ana Nemet Đurđević i članica iz Slovenije Anka Čižman, a od muških članova Antonio Dujmović s odličnim sedmim rezultatom od 1:53 sat na stazi, te redom, Mijo Benković, Boris Đurđević, Ivan Heđi, Andrej Stipetić, Damir Nenadić, Željan Turalija, Ivica Lenard i Robert Šeda.
U najduljoj, najzahtjevnijoj kategoriji treking karaktera, svoje je snage odmjerilo ravno stotinu natjecatelja, među kojima su, ipak, ovaj put muškarci bili odvažniji, dok je hrabrih žena bilo tek 16. Najbrža i najsnalažljivija među njima bila je Mateja Blažević, kojoj su za stazu na Challengeru bila potrebna 3:11 sata, a samo minutu više do cilja trebala je Dorotea Kutleša. Trećoj Maji Urban da se snađe na karti i stazi od 25 „i kusur“ kilometara, bila su potrebna 3:28 sata.
Od muških sudionika najbrži je bio Daniel Krstulović Opara uz 2:27 sata trkačkih kilometara snalaženja, a za 2:31 sata Papukom je „protutnjao“ Baraber Damir Kligl. Treći od 84 muškarca na Challengeru bio je Sanjin Vučan koji je Zvijeri s Papuka „disao za vrat“ samo s minutom razmaka. U ovoj su se kategoriji okušala još tri Barabera – Tihomir Kovač kojem su za ovu stazu trebala 3:50 sata te slovenski član Miran Goričanec i Matej Kozari.
Osim što su proglašeni i bogatim nagradama nagrađeni najbolji na samoj utrci, s njom je zaključena i Trail & Treking Liga, gdje su odlučeni najbolji i najuporniji sudionici 13 utrka kroz cijelu godinu. Valja napomenuti da je, izuzev potonje, Papuk Trek & Trail dio i Slavonsko-baranjske Trail Lige u kojoj je, kao pretposljednja utrka u sezoni, Papuk sad već dao poprilično jasne naznake i tih pobjednika. Damir Kligl ovom si je pobjedom „zabetonirao“ prvu poziciju u Slavonsko-baranjskoj Trail Ligi. Ta odluka i proglašenje očekuju se u blagdanskom ozračju Gazija, na Božićnom Krndija Trailu u posljednjim danima 2018. godine.
Osim navedenoga, startni paket natjecatelja obogatili su i proizvodi Megglea, Kandita, Naturela i Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, dok su najbolje trkače nagradili i velički OPG-ovi Antonije Zelenike te Tomislav iz kutjevačkog vinogorja, Saponia, Turistička zajednica Grada Požege i Park prirode Papuk. Međutim, apsolutni prvaci bogato su nagrađeni parom tenisica Sauchony od Running gate i Ferivi Sport.
Uz spomenute, partneri u organizaciji ove utrke bili su Hrvatska gorska služba spašavanja, Općina Velika, Park prirode Papuk, Požeško-slavonska županija, Narodni trgovački lanac d.o.o. i Zajednica športskih udruga grada Belišća, dok je restoran Čiča Mata velikodušno osigurao prostor za zagrijavanje za start i afterparty.

Piše: Martina Maloča