OD SLAVONIJE DO JADRANSKIH OTOKA

Praznički produženi vikend belišćanski planinari su proveli na tri lokacije –Osijek, Orahovica i Jadranski otoci.
..
U subotu 6. 10. troje članova odlazi u Osijek na događaj „Osječki pješački put“ koji su organizirali osječki planinari HPD „Bršljan Jankovac“. Prehodali su oko 14 km i uživali u lijepom jesenskom danu. Jedan dio puta je kroz grad a ostalo pokraj Drave i sve do rijeke Karašice.
U nedjelju 7. 10. grupa od pet članova odlazi u Orahovicu na poziv HPD „Orahovica“ iz Orahovice, gdje se održavao skup „Kestenijada“. Hodalo se Kestenovom stazom, ali kestena je bilo vrlo malo. Bilo je i kiše, ali planinarima ništa ne može pokvariti raspoloženje. U gradu je bilo pečenih kestena i kestenovih delicija, pa se uz glazbu ugodno družilo.
Od 5. do 8. 10. Grupa od 18 planinara odlazi u pohod na otoke Krk, Cres i Lošinj. Vremenska prognoza nije bila povoljna, ali nije bilo odustajanja.
Prvi dan: Krenulo se u 3 sata u noći s četvrtka na petak, a u 10 sati ih dočakalo sunčano jutro na Krku. Prema planu izleta odlazi se ušpilju Biserujku . Uživalo se u ljepoti špiljskih ukrasa, a u jednom odjeljku su vidjeli ostatak kostura špiljskog medvjeda. Nastavlja se cestom prema Baškoj vozilima, a onda kroz borovu šumu, krš, kameniti travnjaci i golet sa niskim grmljem borovice-prema Velom vrhu. Prelijep pogled na more i uvijek omiljeni Velebit. Šest članova ide preko Velog vrha 541 m, a ostali produžuju dalje i svi se sastaju u podnožju brda. Nakon toga svi zajedno nastavljaju preko Brestovice 555 m i stižu na Obzovu 568 m-najviši vrh Krka. Nakon odmora i uživanja u pogledu, slijedi istim putem povratak do kombija. Po dolasku u Bašku posjećuju akvarij sa morskim ribama. U večernjim satima bez obzira na umor odrađena je i šetnja gradom, a onda smještaj u apartmane i ugodan san.
Iako je cijeli dan bio sunčan-nije bilo vremena za kupanje u moru.
Drugi dan: Ujutro se žurno kreće na trajekt i odlazak na otok Cres. Iako se vrijeme pogoršalo ne odustaje se od cilja –najviši vrh na hrptu otoka Sis 639 m. Poprilično strm uspon, kiša i vjetar neke nagna na odustajanje, ali većina je ustrajala i ispenjala vrh. Slijedio je oprezan spust po mokrom kamenju i sve je uspješno odrađeno. Ulaskom u vozila počela je sve jača kiša i odgađa se za neki drugi put posjet Jezeru Vrana i selu Lubenice. Nastavlja se put do krajnjeg odredišta – Valpovačko odmaralište u Velom Lošinju- koje je grad Valpovo ustupio Društvu na korištenje dva dana, na čemu su planinari zahvalni gradu Valpovu.
Treći dan: Nakon cjelonoćne jake kiše osvanuo je i tmuran dan. Jedna grupa se odlučuje za šetnju prema Malom Lošinju i uvali Čikat, a jedna ekipa ostaje kuhati čobanac za sve. Šestoro najhrabrijih odlazi kombijem do Nerezina, pa put Osorsčice. Naoružani opremom za kišu i odlučnošću da odrade planirano, kraćom stazom iz Nerezina kreću prema vrhu. Poprilično zahtjevna, ali lijepo uređena staza vodi do vrha Sv.Mikula (Sv.Nikola) 557 m. Radi magle nije se moglo uživati u pogledu, ali u lijepoj maloj kapelici uz molitvu se kratko odmaralo. Nastavljen je put prema vrhu Televrin 589 m. Konačno lijep i željen pogled u povratku. Između Televrina i Sv. Mikule se nalazi špilja Sv. Gaudencija koju su posjetili. Odatle je lijep pogled na stari grad Osor. Po povratku u odmaralište – uživalo se u ukusnom i toplom čobancu.
Četvrti dan: Planiran posjet jezeru Vrana nije ostvaren, jer su zatvorene prilazne ceste za automobile, a pješačenje bi oduzelo puno vremena potrebnog za dugi put kućama. Odlazi se u selo Lubenice, koje je pod zaštitom UNESCO-a . Udaljeno je od gradskih prometnicva uskom cestom, bez bilo kakvih susjednih naselja. Nalazi se na 300 m nadmorske visine. Fascinantan je pogled na prekrasnu plažu, koja se nalazi duboko dolje. Tu živi malo starijih stanovnika. Kuće se vjerojatno održavaju uuz pomoć EU. Imaju muzej ovčarstva –koji su posjetili i još neke kulturne sadržaje.
Kreće se prema trajektu-zastaje na jednom odmorištu uz okrijepu „po slavonski“ (u ruksaku uvijek ostane ). Slijedi nastavak dugog puta uz uobičajena stajališta Samobor-kremšnite i Virovitica-sladoled.
U naše izvješće o aktivnostima bilježimo još jedan vikend lijepih događanja.
Izvješće o izletu na otoke odradila Ružica Cvenić-vodić izleta i fotografije Zdenko Kovač.