NAJVERTIKALNIJI HRVATSKI MARATON

Pobjednik Papučkog maratona Goran Draksler: Najteži je i brutalno ekstreman! Ne pokušavajte to kod kuće!

U kišnoj sagi kojom nas je počastilo ovo kasno proljeće, s Papučkim maratonom taj niz je prekinut te je njegovo drugo izdanje u okviru festivala Papuk Extreme Challenge, održano u svojoj autentičnoj paklenoj atmosferi. Kako je za temperaturu zaslužno sunce, tako su stazu “zakuhali“ organizatori iz Belišća – SRK Baraber Extreme Team.
Ipak, papučka šuma ponad Orahovačkog jezera prema Ružica gradu i Starom gradu, pa sve do vrha Kapovac i Petrovog vrha pružala je zaklon i svježinu za 60-ak natjecatelja i natjecateljica koji su se odlučili na 11, 21 ili 42 kilometra duge staze.
Međutim, ono što ovu utrku čini specifičnom i posebno teškom jest visina dodana na ove kilometre. Tako je 15 žena i 11 muškaraca koji su odabrali najkraću utrku, praktički penjalo vertikalu do 700 metara visine, jer je prva polovica puta bila gotovo konstantni uspon do vrha Kapovac, a potom je uslijedio konstantni downhill.
Ovdje pobjedu u ženskoj kategoriji odnosi upravo Baraberka Helena Vonić kojoj je za stazu trebao 1:31 sat. Drugu poziciju zauzima Ivana Devald, dok treća dolazi Vlatka Lovrenc-Poljanac. Matija Lukina odnio je pobjedu u muškoj konkurenciji u vremenu 1:14 sat, a unutar minute slijedi ga Ivan Cuca, dok Tomislav Škegro zauzima treće mjesto.
Od članova kluba u ovoj kategoriji nastupili su još i Ana Bogadi, odličan sedmi Damir Nenadić te Darko Majdenić.
Sudionica na istoj stazi Marina Lozić, na svojim je društvenim stranicama napisala osvrt i posvjedočila da kratkoća staze nipošto ne znači da je ona i laka.
– Utrka na 11 kilometara – umiranje, disanje na škrge, noge ubijaju, srce želi izletjeti van iz tijela, ali ići ću svake godine jer tu se dobro podsjetim da sam živa! Zaista teška staza, ali isplati se svakog prijeđenog metra… jer ja to mogu!!! Eto dragi moji, kad prestanu izgovori i opravdanja može se sve – i ne nije lako, ali sretna sam kao nikad do sada – Marinini su dojmovi.
Polumaratonsku dužinu koja je nakon Kapovca sadržavala još uspon i na Petrov vrh te koja je brojala 900 metara uspona, pohodilo je osam žena i 11 muškaraca. Najbrži među njima bio je Siniša Kanis s vremenom 2:34 sata, a Miša Nicinger u cilj utrčava kao drugi muškarac te Vedran Jesenović treći. Od Barabera na ovoj se stazi našao Željko Kanđera te završava na devetoj poziciji. Prvoj ženi Jasni Plemeniti za prelazak 21 kilometra Papuka trebala su 2:46 sata. Drugu stepenicu postolja zauzima Katja Rajačić, a treću Jasna Tušek-Lončarić.
Nakon već jednom ispenjanih zadanih papučkih vrhova i spuštanja dolje do jezera, trebala je nadljudska snaga i karakter ne skočiti u njega i ostati dolje, nego ponovno krenuti u drugi krug od 21-og kilometra i još 900 metara istoga penjanja. Na taj se hrabri podvig odlučilo tek dvoje njih – jedna žena i jedan muškarac. Adrijana Šimić i Goran Draksler već su samim time bili pobjednici. Naravno, za postolje je trebalo, ipak, završiti utrku. Njoj je za 42 kilometra i 1800 metara uspona trebalo 6:04 sati, a njemu 5:35 sati.