Mirko Blažević: Izvještaj s Eurpskog prvenstva gluhih u futsalu

mirko-b (3)
Prije samog Europskog prvenstva u futsalu reprezentacija Hrvatske odradila je pripreme u Biogradu na Moru od 7.-17.11.2014. godine. Budući da nismo imali previše vremena, svih 10 dana su nam bili ispunjeni napornim treninzima kako bi se što bolje pripremili za Bugarsku. 18.11. u popodnevnim satima krenuli smo autima do Zagreba gdje nas je čekao autobus kojim smo se u večernjim satima zaputili za Sofiju. U hotel Rodina stigli smo u ranim jutarnjim satima te nismo gubili vrijeme već smo posjetili Arenu gdje ćemo igrati utakmice Europskog prvenstva. Na natjecanju je bilo 16 reprezentacija. U skupini smo bili sa olimpijskim i svjetskim prvakom Rusijom, brončanom Nizozemskom te Poljskom. Cilj nam je bio proći skupinu i tako se kvalificirati na Svjetsko prvenstvo na Tajland, ali da smo poželjeli, nismo mogli dobiti težu skupinu, što se vidjelo i po rezultatu. Od Rusije smo izgubili 6:3, od Nizozemske 9:3 te smo tako ispali iz skupine.

Trebala nam je pobjeda protiv Poljske da budemo treći u skupini i ostanemo u igri za 9. mjesto jer i to mjesto vodi na Tajland ukoliko netko odustane od prvih 8 reprezentacija zbog financijskih poteškoća. Poljsku smo pobijedili 11:3 i tako krenuli u pohod na 9. mjesto. Prva utakmica je bila protiv Francuza koje smo savladali 9:4 te si osigurali 12. mjesto. Zatim smo igrali sa Moldavijom s kojom smo igrali neriješeno 2:2, ali uz bolje izvođenje kaznenih udaraca, sretno smo pobijedili 5:4 i osigurali si 10. mjesto.

Posljednju utakmicu, a nama se činilo i najtežu, igrali smo protiv domaće Bugarske te je sve bilo na njihovoj strani, ali uz pametnu igru olako smo ih savladali 6:2 i tako učvrstili 9. mjesto na Europskom natjecanju. Treba napomenuti da smo bili najmlađa reprezentacija na Europskom prvenstvu i kako nam je to ujedno bilo prvo veliko natjecanje. Iako su očekivanja bila nešto veća, trebamo biti zadovoljni 9. mjestom te se za ubuduće bolje pripremiti i nadati se kako će netko od reprezentacija odustati da spremni dočekamo Svjetsko prvenstvo na Tajlandu. U samoj završnici natjecanja 1. mjesto osvojila je Ukrajina, 2. Rusija i 3. Nizozemska.