Milan Zamaklar: Kandidatura za Europski grad sporta dodatni poticaj svima u sportu

Nedavno je Gradsko vijeće donijelo odluku o podnošenju kandidature Grada Belišća za titulu Europskog grada športa za 2017. godinu. Bio je izravan razlog što smo za razgovor o toj kandidaturi zamolili Milana Zamaklara, predsjednika Zajednice športskih udruga grada Belišća. Kandidatura je podnesena na poticaj Športkse zajednice osječko-baranjske županije, što znači da su sportske domete prepoznali i drugi.

Zajednica športskih udruga Grada Belišća ukupnim brojem svojih članica od 33 sportske udruge i dalje da je vodeća sportska institucija na području Grada Belišća. Ona u svojim redovima uključuje preko 20 različitih sportova, sportaše raznih uzrastnih kategorija od onih najmlađih pa do generacija zrele dobi, koje pored rekrativnog uključivanja u sport, i drugim raznim aktivnostima dodatno doprinose razvoju sporta u Belišću. Brojni belišćanski sportaši osvajali su prestižne titule državnih, europskih, svjetskih i olimpijskih prvaka. Kroz bogatu sportsku povijest Belišće je davalo mnoga velika sportska imena među kojima treba istaknuti najtrofejnijeg hrvatskog sportaša svih vremena, legendarnog Matiju Ljubeka, svjetske prvake: Pavicu Galošević (udanu Romić), Ivana Šabjana, Milana Janjića, Damira Fučkara, Matiju Vidakovića te međunarodnu velemajstoricu u šahu Zoricu Puljek-Salai.

bic_staza_iZajednica kroz kontinuirani rad na promidžbi vrijednosti sporta i svojim programima dokazala da može osigurati sportašima najbolje uvjeta rada. Brojnim sportskim uspjesima kajak kluba „Belišće“ i Streljačkog društva „Stjepan Petnjarić“ Belišće, koji utiru doprinos našoj „belišćanskoj“ sportskoj povijesti pridružili su se pojedinačni uspjesi na domaćoj i međunarodnoj sceni kajakaši Marko Jelkić i Ivan Orešković te mlada i perspektivna streljašica Barbara Abramić.

Uloga gradskih struktura bez koje bi u ovim teškim vremenima svako bavljenje sportom bilo uzaludno je ogromna jer bez financijske potpore danas nema vrhunskih sportaša i vrhunskog sporta. Zbog te neizostavne potpore Grada osjeća se da sport u Belišću raste i razvija se tempom koji može biti za primjer drugima.

Kome se podnosikandidatura?

Taj spoj Grada i sporta prepoznali su u Športskoj zajednici Osječko-baranjske županije i predložili Grad Belišće za Europsku prijestolnicu sporta za 2017. godinu. Gradsko vijeće grada Belišća donijelo je odluku o pokretanju postupka kandidature za naslov Europski grad sporta i ulazak u članstvo europskog udruženja ACES. Dokumenti su poslani u Hrvatski olimpijski odbor koji su onda proslijedili u udruženje ACES Europe.

Kako teče postupak kandidature i kakvi su kriteriji?

Imajući u vidu sportsku i gospodarsku tradiciju Grada Belišća kao i projekte cikloturizma i razvoj biciklističke infrastrukture, aktivnosti s najmlađom populacijom – Univerzalni sportski sat, stupanj razvijenosti sportske infrastrukture – bazen, dvorana, teniski tereni, fitnes na otvorenom, uvjereni smo da Grad Belišće može ispuniti potrebne uvjete i očekivanja udruženja ACES Europe za prijem u članstvo kao kandidat za naslov: European Town of Sport 2017. Komisiji koja ocjenjuje našu kandidaturu prezentirat ćemo sportske potencijale Belišća i prema broju građana koji se bave sportom kao i prema rezultatima koje ostvarujemo te brojna sportska događanja koje organiziramo.

Kao što vam je poznato, posao oko kanditature obavljaju konzultantsko – EU lobističke tvrtke, tako će i za Grad Belišće lobirati konzultantsko – EU lobistička tvrtka koja će pripremiti provođenje kandidature za naslov: European Town of Sport 2017 i ulazak u članstvo udruženja ACES Europe, obaviti pripreme i organizaciju dolaska Komisije udruženja ACES Europe za evaluaciju kandidature Grada Belišće.

Što ta kandidatura znači, što donosi Gradu, a što sportskim udrugama, sportašima…

Priznanje ACES-a Europe bit će i snažan zamašnjak daljnjem razvoju i promociji sporta i zdravog življenja u Belišću, ali i novim investicijama u sportsku infrastrukturu, te snažnijem povezivanju s drugim europskim gradovima u mreži ove neprofitne organizacije sa sjedištem u Bruxellesu. Ovo priznanje, ako ga Belišće dobije, biti će dodatni poticaj i djeci i odraslima da se još više bave sportom.

I na kraju moramo konstatirati da u Hrvatskoj ovu laskavu titulu Europskog grada sporta nose gradovi Lepoglava i Buzet, tako da još više godi činjenica da su prepoznati sportski potencijali Grada Belišća.