Memorijalni pohod „Anđina baraka“ i Krndija

Protekle nedjelje belišćanski planinari su bili na Papuku i na Krndiji.

Na Papuku se već više godina organizira memorijalni pohod u čast poginulim braniteljima pod nazivom „Anđina baraka“ . Organizator ovog pohoda je PD „Mališćak“ iz Velike. Svake godine naši članovi su učesnici ovog pohoda-ovaj puta osam planinara. Uglavnom u to vrijeme bude vrlo hladno i vjetrovito uz oborine, a ove godine je vrijeme bilo lijepo i sunčano uz malo sniježnog pokrivača.
U ovo predblagdansko vrijeme tuga za svojim bližnjima postaje još jača, pa najmanje što može učiniti svaki planinar je odazvati se na ovakve skupove. Okupilo se sedamdesetak planinara uz učesnike trke „Papučki cener“, koja se odvija također u čast poginulim braniteljima na ovom mjestu.
Sudionike pohoda su dočekali planinari iz Velike ispred crkve Sv. Augustina i povorka je krenula prema Starom Gradu, preko Tauberovih stijena, Lapjaka do lokacije Anđina baraka. Pozdravnu riječ prisutnima je uputio predsjednik društva, gradonačelnik i predstavnik Požeško slavonske županije.
Za tri sata se stiglo na cilj-spomenik na lokaciji Anđina baraka. Tamo se odala počast poginulim braniteljima molitvom i paljenjem svijeća. Organizatori su pripremili tople napitke i kruh s raznim namazima. Nakon druženja uslijedio je povratak preko Nevoljaša i livada do Velike.
Druga grupa od pet planinara se istog dana uputila na tradicionalni izlet koji organizira HPD „Sunovrat“ Đurđenovac na Krndiji-pod nazivom „Prva zadnjega“. I ovdje se okupila veća grupa planinara u području planinarske kuće „Tivanovo“. Ovo je uvijek zanimljiva i lokacija i mjesto poznato po ugodnom druženju. Nakon već tradicionalnih delicija za doček krenulo se na dvije staze. Vrijeme je bilo ugodno uz malo snijega i jedan dio fizički spremnijih se uputio na Petrov vrh, a veća gupa na lakšu stazu. Po povratku sa staza nastavilo se s druženjem u veselom tonu uz vatru i planinarske delicije. Ove godine oba događaja su bila isti dan i uspjelo se odazvati na oba.