Matija Ljubek bio je, ali i ostao sinonim belišćanskog sporta

Od samih početaka nastanka naselja, a poslije i industrijskog grada, u Belišću je sport bio neizostavan dio svakodnevnog života, rame uz rame s kulturom ili obrazovanjem. Posljednjih godina novca je sve manje, pa i sport stagnira, ali još uvijek su njegovi pojedinci i klubovi pravi ponos malog slavonskog gradića.

Od prvog spomena nogometne utakmice u Belišću 1919. prošlo je eto više od 100 godina, a nogometni klub je i najstariji sportski kolektiv u gradu. No ne i najtrofejniji, jer na tronu je Kajak klub Belišće u kojemu je poniknuo i stasao jedan od najboljih i najuspješnijih sportaša kojeg je Hrvatska imala – Matija Ljubek.

– Belišće s pravom i ponosno nosi naziv grad sporta. Neosporna je činjenica kako je Belišće mali grad po broju stanovnika, ali po ostvarenim sportskim rezultatima je velik. Ime svog grada Belišća i domovine svijetom su pronijeli brojni kajakaši, kanuisti, kuglači, nogometaši, sportski ribiči, šahisti i brojni drugi sportaši. Ono što spaja sve te sportaše i sportašice, aduti su i kojima se Belišće ponosi jest – zajedništvo, entuzijazam i predanost. Tridesetak medalja s najvećih svjetskih, olimpijskih i europskih natjecanja osvojio je Kajak kanu klub Belišće ne zanemarujući u isto vrijeme ni važnost rekreativnog sporta kao sastavnog dijela života građana – rekao je gradonačelnik, dr. Dinko Burić nakon što je Belišće 2017. godine bilo proglašeno Europskim gradom sporta.

Najveći rezultati i najsjajnija belišćanska odličja vezani su uz legendarnog Matiju Ljubeka, rođenog u tom gradiću, koji je u kanuu osvojio sve što se osvojiti može. Ljubek u prebogatoj kolekciji ima četiri olimpijske medalje, dvije zlatne, srebrnu i brončanu, na svjetskim prvenstvima je čak deset puta stajao na postolju, a nauživao se uspjeha i na Mediteranskim igrama i europskim skupovima. Kao belišćanski zet i član Kajak kluba 1978. godine Milan Janić je na SP-u u Beogradu osvojio dvije medalje, zlatnu i srebrnu. Niz sjajnih svjetskih rezultata Kajak kluba Belišće nastavio je Ivan Šabjan osvajanjem srebrne i brončane medalje na SP-u u Montrealu 1986., a godinu dana poslije oktio se zlatom na svjetskoj smotri u Duisburgu.

Pavica Romić (nekada Galošević) sa Svjetskog prvenstva u Švicarskoj 1987. godine vratila se sa zlatom oko vrata te će ostati zapamćena kao prva kuglačica s prostora Slavonije i Baranje koja je uzela medalju na svjetskom skupu kuglač(ic)a. Matija Vidaković je pak bio prvak na pojedinačnom juniorskom Svjetskom prvenstvu u ribolovu 2006. godine u Portugalu, a Belišće ima i međunarodnu majstoricu, šahovsku olimpijsku i državnu prvakinju iz 1998. godine Zoricu Puljek-Salai.

Belišće je bilo i ostalo grad sporta, prošlost je puno uspješnija od sadašnjosti, no svi se nadaju da budućnost ipak nosi nove lijepe sportske priče iz malog slavonskog gradića.