KUTJEVAČKO MARTINJE 2018. GODINE

Kao i do sada blišćanski planinari su bili učesnici planinarske manifestacije „Kutjevačko martinje“ u Kutjevu.

U nedjelju 11. 11. u 8,30 autobus s belišćanskim planinarima i izletnicima se uputio u pravcu Kutjeva.
Planinarsko društvo „Vidim“ Kutjevo i grad Kutjevo organizira već godinama ovu manifestaciju, koja okuplja najveći broj planinara i izletnika u Hrvatskoj. Ove godine se okupilo više od 100 planinarskih društava iz svih krajeva Hrvatske i brojni planinari iz BIH-procjenjuje se da je bilo oko 3000 učesnika. Mi smo bili zastupljeni s 52 učesnika. Susreli smo se s brojnim planinarskim prijateljima iz drugih društava Hrvatske, kao i našim uvijek dragim planinarima iz BIH.
Domaćini su se kao i uvijek iskazali u dobroj organizaciji i gastronomskoj ponudi , a za istaći je delicija vol na ražnju.
Iako nas je ispratila magla kada smo krenuli, tamo nas je dočekalo sunce i Krndija okupana u jesenske boje. Većina lišća je već pala, pa su staze u šumi bile poput mekog tepiha od lišća. Na žalost i ovdje smo naišli na opustošeni dio ove prelijepe planine. Posječena velika površina stabala, a na stazi smo našli još zaostale plodove kestena. Naša grupa se razišla i priključila na različite staze pod vodstvom domaćih vodića. Staze nisu bile zahtjevne i bilo je potrebno 1 do 4 sata hoda. Nakon okrijepe i pozdravne riječi duge i vesele kolone planinara su krenule kroz vinograde i šumu prema zacrtanim točkama. Sunce, lagani vjetrić, ljepota šume i predivni pogledi s visine doprinjeli su ugodnom raspoloženju.
Po povratku s staza u vinogradu i u prostoru svoje vinarije poznati vinar Krauthaker je svima ponudio na kušanje svoje mlado vino graševinu. Na sve strane čula se pjesma, a u gradu je već počeo zabavni dio programa na pozornici na Trgu graševine. Trgom se širio miris ukusnih delicija i vina. U dugim redovima se čekalo na jelo. Nakon okrijepe ubrzo su se ranci planinara našli na hrpi, a oko njih se stvorilo veliko kolo i kako to samo planinari znaju nastavilo se u veselom tonu.
Naša grupa iz autobusa je po dogovoru u 17 sati krenula kućama, a neki koji su došli automobilom još su ostali uživati u veselju i druženju. Put je nastavljen u veselom tonu za što je bio najviše zaslužan naš Mirko.