KROZ VINOGRADE I ŠUME i 1. FESTIVAL FRANKOVKE

U subotu 29.9. 2o18.g. 17 belišćanskih planinara je boravilo u Feričancima, gdje se održavao 27. Susret planinara „Kroz vinograde i šume“, a istog dana je i održan 1. „Festival frankovke“.
Dok jedna grupa planinara uživa u ljepotama Dolomita u Italiji i čiji povratak danas očekujemo, druga grupa se odazvala kao i svake godine na događaj „Kroz vinograde i šume“ u Feričancima. Ove godine po prvi put se održao i „Festival frankovke“.
U organizaciji HPD „Sokol“ Feričanci i mjesta Feričanci su održana ova dva zanimljiva događaja. Okupljanje je bilo ispred škole u do 9,45 sati. Domaćini su pripremili vrlo lijep doček -piće dobrodošlice, čaj, kruh s domaćim namazima (ajvar, mast i razni pekmizi). Odazvlo se desetak planinarskih društava i oko 150 planinara. Nakon ugodnog druženja krenulo se na dvije staze. Vrijeme sunčano i prohladno-prelijep jesenski dan. Ubrzo jevesela grupa stigla iznad sela u područje vinograda i šume. Prekrasan pogled na prostranstvo vinograda na obroncima Krndije omeđeno šumom koja već pomalo dobiva jesenski sjaj. Samo na manjoj površini grožđe još nije obrano, a na obranim površinama nalazimo još obilje sočnih grozdova frankovke i poneki bijeli grozd. Po dolasku na izletište Srednjak, gdje smo inače imali druženje i odmor-zatičemo tužnu sliku. Potpuno isječena i devastirana ogromna površina prekrasne šume. Prisjećamo se prijašnjih godina, kada smo tu pronalazili obilje gljiva i uživali ispod velikih stabala. Drvena sjenica nakrivljena od jačine vjetra na vjetrometini samo što se nije srušila. Spuštamo se uz rub ostatka šume i kroz vinograde prema Feričancima. Prešli smo oko 13 km. Zaustavljamo se u starom vinskom podrumu i tamo nakon razgledanja degustiramo ponuđenu frankovku.
Pred školom nas dočekuju postavljeni razni štandovi s izloženim proizvodima raznih OPG i više od 40 vrsta frankovke i rozea. Neki su se odlučili za grah, a neki za čevape u lepinji-sve po zaista niskim cijenama. Tu su bili i drugi razni gosti i proizvođači vina. Gradonačelnik je pozdravio sve goste, a dožupan je otvorio prvi festival. Nastavilo se ugodno druženje uz program i glazbu. Nakon ukusnih delicija pristupilo se degustaciji brojnih vrsta frankovke-sve bolja jedna od druge. Komisija je izvršila procjenu kvalitete i dodjeljivana su priznanja. Šampionsku titulu je ponijela domaća frankovka s ovih brežuljaka, iako i s ostala tri područja Slavonije i Baranje nije bilo neke razlike, pogotovo nakon višekratnih degustacija.
U ugodnom druženju i raspoloženju dočekali smo predvečerje i naši vozači, koji su ovaj put uskraćeni za uživanje u vinu su nas sretno dovezli kućama.