Kadeti i juniori Kajak kluba Belišće viceprvaci Hrvatske, seniori četvrti u poretku

Od 22. do 24. srpnja na Zagrebačkom Jarunu održavalo se Državno prvenstvo Republike Hrvatske u kajaku i kanuu za sve uzraste na mirnim vodama. Kajak klub Belišće nastupio je sa 17 sportaša od kategorije kadeta do seniora pod vodstvom trenera Ivana Oreškovića. Pratnja i podrška sportašima bila je i predsjednica Kajak kluba Belišće, Roberta Arsenić, te brojni roditelji. Cjelogodišnji rad sveo se u jedan uspješan vikend.

Konkurencija je bila ogromna, 11 klubova s više od 200 natjecatelja,a veslalo se više od 100 utrka. Mala, ali birana sportska ekipa Kajak kluba Belišće u tri dana natjecanja za najtrofejniji klub osvojila je 46 medalja i dva pehara.

Kadeti su obranili i potvrdili status viceprvaka Hrvatske, a i juniori su ga ove godine osvojili odličnim nastupima. Ekipni pehar za kadete preuzeo je najuspješniji kadet na ovom prvenstvu Leon Potočki, a ekipni pehar za juniore preuzeo je najuspješniji junior Filip Arsenić.

U utrkama na 200 metara veslali su juniori i seniori. Naš najuspješniji junior Filip Arsenić postao je dvostruki prvak Republike Hrvatske u kajaku jednosjedu te u kajaku dvosjedu s partnerom Šimunom Petranovićem. Također junior Bruno Mesić u kanuu jednokleku postao je viceprvak države.
Među seniorima na 200 metara prvaci države postali su Marko Jelkić i Petar Ivić koji su u kanuu dvokleku osvojili i zlatne medalje, Dejan Heđa i Bruno Mesić (junior) u istoj kategoriji bili su na visokom četvrtom mjestu. Petar Ivić je u kanuu jednokleku seniori na 200 metara postao viceprvak Hrvatske, Marko Jelkić brončani, dok je Bruno (junior) u cilj stigao šesti.
Na 200 metara nastupile su i juniorke Paula Savić i Sara Mikulić u K1 i K2, koje su svojim utrkama i osvojenim bodovima doprinijeli ukupnom poretku.

U subotu, 23. srpnja, veslale su se utrke na 1000 metara u svim kategorijama. Na visokih 39 stupnjeva redale su se utrke jedna za drugom. No, članovi Kajak kluba Belišće, unatoč vremenu i teškom danu, uspjeli su se u gotovo svim utrkama plasirati u finalne utrke.
Među juniorima Filip Arsenić se okitio broncom u jednosjedu. Šimun Petranović i Filip Arsenić u dvosjedu su još jednom postali prvaci države. Prvak države je u ovoj disciplini na 1000 metara postao i kanuist junior Bruno Mesić. Za juniorke su nastupile još Paula Savić i Sara Mikulić. Među kadetima istaknuo se Leon Potočki koji je postao državni prvak u jednosjedu. Leon Potočki i Ian Andraković u kajaku dvosjedu osvojili su broncu, dok su u četvercu s Davidom Grgićem i Teom Krznarićem postali prvaci Republike Hrvatske. Kadetkinja Mia Stojaković na 1000 metara u kajaku osvojila je srebro postavši viceprvakinja. Dvostruki viceprvak među kadetima na 1000 metara je i kanuist Damjan Rold u jednokleku te dvokleku s Jakovom Zečevićem, kojem je ovo bilo ujedno i prvo natjecanje uopće.
Osim navedenih za kadete je veslala i Klara Čakalić.
U utrci na 1000 metara seniori su se iskazali u kanuu dvokleku. Marko Jelkić i Ivan Orešković postali su prvaci Hrvatske. Za seniore je veslao i Bruno Mesić (junior) koji je utrku u jednokleku završio peti.

Treći i završni dan Državnog prvenstva, kao i prethodna dva dana, Kajak klub Belišće dobio je nove prvake, viceprvake i brončane sportaše. Utrke su se veslale na 500 metara.
Junior Filip Arsenić još jednom postaje prvak Republike Hrvatske, te viceprvak u dvosjedu zajedno s partnerom Šimunom Petranovićem. Naslov prvaka u ovoj kategoriji među kanuistima izborio je i Bruno Mesić. Za juniore su nastupile i Paula Savić te Sara Mikulić. Kada su u pitanju kadeti, Leon potočki postao je dvostruki viceprvak u ovoj kategoriji, u jednosjedu te u dvosjedu s partnerom Ianom Andrakovićem. Kadeti u četvercu, Leon Potočki, Ian Andraković, David Grgić i Teo Krznarić,i ovoga puta stižu do zlata, te postaju dvostruki prvaci Republike Hrvatske. Kadetkinja Mia Stojaković okitila se broncom na 500 metara u jednosjedu. Kanuist kadet Damjan Rold dolazi do naslova viceprvaka u jednokleku, te s partnerom Jakovom Zečevićem u dvokleku stiže do bronce. Za kadete također je nastupila i Klara Čakalić.
Seniori su na 500 metara nastupili u C1 i to Marko Jelkić koji je stigao do bronce. U kanuu dvokleku dvije posade Belišća završavaju na tronu, Marko Jelkić i Ivan Orešković brončani, dok su Petar Ivić i Bruno Mesić (junior) došli do mjesta prvaka države. Među seniorima je nastupio i junior Filip Arsenić koji je utrku završio brončani.

Svaki član Kajak kluba Belišće na ovom natjecanju dao je svoj doprinos, zadnji atom snage i litre znoja.
Svakako treba još spomenuti seniore Kajak kluba Belišće. Petar Ivić, Marko Jelkić, Ivan Orešković, uz juniore Brunu Mesića i Filipa Arsenića, osvojili su ekipno 4. mjesto u kategoriji seniora. Naravno, uz njih se natjecao i belišćanski najstariji senior Dejan Heđa (41 godina) kojem je državno finale izmaklo za nekoliko centimetra. Ove godine seniorska konkurencija bila je ozbiljna. Iako se nisu natjecali u svim utrkama, visoki plasmani i medalje predstavnika Kajak kluba Belišće te naslovi prvaka osigurali su 4. ekipno mjesto, a od pehara su ih dijelila samo 3. boda.
Raduje činjenica da su juniori u kategoriji seniora, pokraj konkurencije koja je sadržavala brojne iskusne europske i državne prvake, pa i one koji su ostvarili značajne rezultate na svjetskoj razini, ostvarili 3. mjesto (K1 500m Filip Arsenić), te 1. mjesto (C2 500m Bruno Mesić – uz iskusnog partnera Petra Ivića). Parirali su iskusnim imenima hrvatskog kajakaškog sporta.
Na kraju, Kajak klub Belišće zahvaljuje svima koji su dali ogromnu podršku sportašima na ovom natjecanju, posebno roditeljima i navijačima koji su bili glasan vjetar u leđa svakom.