JUBILARNI JANKOVAČKI PLANINARSKI PUT

U subotu 12. 5. 2018.g. belišćanski planinari su opet bili na Papuku.

Ovaj pohod na Papuku je održan u organizaciji HPD „Bršljan-Jankovac“ iz Osijeka. U selu Humljani se okupilo gotovo 200 planinara iz 16 planinarskih društava naših, a bilo je izvan Hrvatske. Naši prijatelji domaćini su prisutnima ponudili „čarobne sendviće“ i piće dobrodošlice . Nakon druženja i pozdravne riječi u 10 sati se krenulo na staze. Tridesetak planinara-kondicijski snažniji su se odlučili za glavnu stazu _Jubilarni jankovački planinarski put. Staza je duljine oko 18 km i potrebno je 7 sati hoda. Trasa staze je : Humljani-Krajna-vrh Rust-potok Velika Radetina-vrh Veliki Razboj-Jankovac. Prosjek uspona je 1000 m, a spusta 700 m. Staza ide kroz prelijepe šumske predjele 2/3 grebenom i smatra se zahtjevnom. Dvoje naših članova su je prošla na otvorenju i dobili dnevnik staze i značku.

KODAK Digital Still Camera

Ovaj put su obllaci na vidiku presudili u odluci, pa su se odlučili s drugih 11 članova za Jungovu stazu. Ovo je isto lijepa staza –tri sata hoda, oko 5 km i polazi iz Drenovca do Jankovca. Troje članova se odlučilo za najkraću –makadamom sat vremena do Jankovca.
Vrijeme sunčano i toplo malo i sparno. Velika kolona planinara se kretala kroz ovu pitomu i liepu šumu u kojoj možemo uvijek naići na nove prizore. Ovaj put su bile procvale divlje ruže, a zrak je bio ispunjen mirisom srijemuša, koji je u ovo vrijeme intenzivniji. Neki su uspjeli naći i mlade varganje. Nakon sat vremena hoda, oblaci koji su bili naznaka promjene vremena su to i potvrdili. Zagrmjelo je, a onda nas je do pred kraj puta prala jaka kiša. Staza se na mjestima pretvorila u potočić- no to nije nepoznato planinarima. Među nama bilo četrdesetak djece i mladih iz Vinkovaca (članovi plivačkog kluba). Mokri i u odjeći koja baš i nije bila prikladna, su
užurbano pokušali što prije doći do cilja.
Po dolasku pred dom na Jankovcu –svi su mokru odjeću sušili na travnatoj livadi, jer je već počelo grijati sunce. Kako je bivalo sve toplije djeca su ubrzo trčala bosih nogu po vlažnoj travi. Radi mokre odjeće desetero naših nakon sat vremena odlazi kući, a jedna ekipa ostaje. Posjećujemo slap. Odlazimo na jedno od jezera i više od pola sata malim čamcem veslajući uživamo promatrajući dno jezera i okolicu-posebno procvale žute perunike. Pridružujemo se ostalim planinarima koji uživaju u glazbi i plesu.
Kao i uvijek Osječani su najveselija ekipa. Oko 17 sati aplauzom dočekujemo pridošle planinare s glavne staze-među njima jedan dječak iz Like (10 godina). S ponosom je primio posebno priznanje, kao najmlađi učesnik staze. Još neko vrijeme provodimo u ugodnom druženju. Na povratku sladoled u Marjancima i u predvečerje zadovoljni stižemo kućama.
S nama su sve vrijeme bili i dvoje novih članova, koji su odlučili i dalje nastaviti planinariti i nije ih obeshrabrio ovaj prvi izlet (za početnike ne baš ohrabrujući).