JESEN NA DILJU

Nedjelju 21. 10. Belišćanski planinari su proveli ne Dilj gori.

Ova lijepa gora u središtu Slavonije, sjeverno od Slavonskog Broda u ovo vrijeme privuče veliki broj planinara. HPD „Tikvica“ iz Županje organizira skup planinara pod nazivom „Jesen na Dilju“ svake godine u ovo vrijeme.
I ove godine se okupilo oko dvjesto planinara iz 23 planinarska društva, a bilo ih je i iz BIH.
Četrnaest belišćanskih planinara se uputilo u pomalo tmurno i hladno jutro u pravcu Dilja. Mjesto okupljanja je Prezdanak (lovačka kuća) nedaleko mjesta Vrhovine.
Ovo je već tradicionalni izlet i naši domaćini su se kao i uvijek iskazali u organizaciji. Livada ispred lovačke kuće ubrzo se ispunila planinarima. Dočekali su nas s toplim čajem, pićem dobrodošlce i domaćim kruhom s više vrsta namaza. Nakon srdačnih susreta s planinarskim domaćim, kao i planinaarima iz drugih društava krenulo se na stazu. Cilj je vrh Čardak visine 421 m. Ovo je vrh na glavnom hrptu Dilja- ne najviši, ali je najpopularniji , jer se tu nalazi raskrižje za više planinarskih pravaca. Vrh je označen visokom zidanom trigonometrijskom piramidom. Ova lijepa planina ima najviši vrh 461 m-Degman i Cinkovac (oba iste visine) . Staza je prelijepa kao prirodni tepih s prostrtim lišćem, a šuma u najljepšim bojama jeseni. Na veliko zadovoljstvo smo primjetili da na ovom dijelu nema devastiranih površina. Duga vesela kolona planinara je ubrzo ispunila stazu i svojim glasovima malo poremetila čarobni mir u šumskom prostoru. Ubrzo se kroz grane drveća moglo vidjeti i sunce, pa je i raspoloženje postalo još ugodnije. Na vrhu smo ubilježili pečat u planinarske dnevnike, jer je ovo točka planinarskih obilaznica. Nakon odmora, fotografiranja i ugodnih susreta s drugim planinarskim prijateljima uslijedio je povratak. Hodalo se uz odmor oko četiri sata i prešli smo prema mjernom instrumentu oko 11 km. Ovo je bila više ugodna lagana šetnja, nego planinarenje. Osjećaj je bio kao da smo u nekom velikom prelijepom parku. Po povratku u područje lovačke kuće čekao nas je ukusni čobanac, napitci i kolači, kao i glazba. Uživali smo ovdje još u odmoru i druženju, a na povratku smo posjetili Državnu ergelu Đakovo u Ivandvoru, gdje se nalaze lipicanske kobile s ždrebadi. I ovo je bio jedan lijep ugođaj – družiti se s ovim prelijepim pitomim životinjama.
U ugodnoj i veseloj atmosferi kao i uvijek vratili smo se kućama u 18 sati.