Izvještaj Prvenstvo Hrvatske u kajaku i kanuu u sprintu 2017.

Ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske održalo se u Zagrebu na Jarunu kao i prethodnih godina. Prvenstvo je trajalo od 04.-06. Kolovoza. Na put smo krenuli u petak 04. kolovoza u ranim jutarnjim satima, dok su već poslijepodne uslijedile prve utrke. Prvog dana su se održavale utrke na 200m, drugi dan na 1000m i posljednji, treći dan na 500m i 3000m. Nastupali smo u seniorskoj konkurenciji, te smo na put otputovali sa 13 seniorki, odnosno seniora.

Prvog dana na 200m u kanuu jednokleku Marko Jelkić obranio je naslov prvaka Hrvatske, na treće mjesto plasirao se Emanuel Horvatiček, Ivan Orešković zauzeo je 5. mjesto dok ga je u stopu slijedio Petar Ivić na 6. mjestu. U kajaku jednosjedu nastupio je Mario Rakmić, te je trećim mjestom u kvalifikacijama osigurao finale, gdje je u konačnici zauzeo solidno 6. mjesto. U jednosjednu za seniorke nastupila je Dijana Magušić te utrku završila na 8. mjestu. Potom su uslijedile utrke u grupnim čamcima. U kanuu dvokleku dominiraju naše posade. Prvo mjesto zauzima posada Marko Jelkić-Emanuel Horvatiček, a Ivan Orešković-Matija Vincetić zauzimaju odlično treće mjesto, na četvrto mjesto se plasirala posada Petar Ivić-Goran Posavac i šesto mjesto zauzima posada Dejan Heđa-Kristijan Pittner. Kajak dvosjed seniorke nam donosi vrlo zanimljivu utrku gdje naša posada Tea Galić-Dijana Magušić zauzimaju visoko treće mjesto, dok druga posada Brigita Rakmić-Kristina Korošić završavaju utrku na osmom mjestu. Na kraju prvoga dana uslijedile su vrlo zanimljive utrke četveraca. U kanuu četverokleku posada Belišća Marko Jelkić-Petar Ivić-Matija Vincetić-Ivan Orešković su prvaci Hrvatske, dok je odmah iza njih na drugom mjestu također naša posada Emanuel Horvatiček-Goran Posavac-Dejan Heđa-Kristijan Pittner. Seniorke Tea Galić-Dijana Magušić-Kristina Korošić-Brigita Rakmić u kajaku četverosjedu utrku su završile na odličnom drugom mjestu. Na kraju prvog dana u ukupnom poretku držali smo drugo mjesto.

U subotu, drugoga dana prvenstva, održavale su se utrke na 1000m. U popodnevnim satima započeli smo utrkom kajaka gdje je nastupio Mario Rakmić i u vrlo napetom finalu plasirao se na šesto mjesto. Zatim su uslijedili seniori u utrci kanua jednokleka gdje su naši sportaši zauzeli pozicije od petog do osmog mjesta ovim redom; Emanuel Horvatiček, Petar Ivić, Goran Posavac, Kristijan Pittner. Za seniorke u kajaku nastupila je Tea Galić koja je utrku završila na četvrtom mjestu. U kanuu dvokleku posada Marko Jelkić-Ivan Orešković osvojila je drugo mjesto, Petar Ivić-Goran Posavac peto, dok se posada Kristijan Pittner-Dejan Heđa plasirala na šesto mjesto. Kajak dvosjed za djevojke donio nam je vrlo zanimljivu utrku gdje su naše predstavnice Dijana Magušić-Tea Galić ostvarile plasman na peto mjesto, dok su Kristina Korošić-Brigita Rakmić utrku završile na osmom mjestu. Na kraju drugoga dana održavale su se uvijek napete i atraktivne utrke četveraca. U kajaku četverokleku naša posada Petar Ivić-Marko Jelkić- Ivan Orešković-Goran Posavac osvojila je prvo mjesto i naslov državnih prvaka, dok je druga posada u sastavu Emanuel Horvatiček-Matija Vincetić-Dejan Heđa-Kristijan Pittner zauzela treće mjesto. Posljednja utrka dana bila je utrka četveraca za seniorke gdje su naše djevojke u sastavu Dijana Magušić-Tea Galić-Kristina Korošić-Brigita Rakmić zauzele visoko drugo mjesto. Nakon dva naporna dana, posljednji dan su uslijedile utrke na 500m i na samome kraju dana utrke na 3000m.

U ranim poslijepodnevnim satima krenuli smo utrkama kajaka jednosjeda na 500m gdje se Mario Rakmić bez većih problema plasirao u finale, te na kraju zauzeo sedmo mjesto. Kanuisti u jednokleku su nam također priuštili odličnu utrku gdje je Marko Jelkić zauzeo četvrto mjesto, Petar Ivić šesto, Emanuel Horvatiček sedmo i Goran Posavac osmo mjesto. U kajaku za seniorke nastupila je Dijana Magušić koja je utrku završila na sedmom mjestu. Nakon toga slijede utrke u grupnim čamcima. U kanuu dvokleku posada Marko Jelkić-Emanuel Horvatiček zauzimaju drugo mjesto, dok ih u stopu prati također naša posada Petar Ivić-Goran Posavac, peto mjesto zauzima posada Ivan Orešković-Matija Vincetić i šesto mjesto zauzimaju Dejan Heđa-Kristijan Pittner. U dvosjedu naše seniorke Kristina Korošić-Brigita Rakmić zauzimaju sedmo mjesto, dok druga posada Tea Galić- Dijana Magušić nakon malih tehničkih problema ne završavaju utrku. Kanuisti u četvercima nastupaju u samoj završnici dana gdje posada Emanuel Horvatiček-Marko Jelkić-Matija Vincetić-Ivan Orešković završavaju utrku na prvom mjestu dok odmah nakon njih ciljem prolazi i druga posada Petar Ivić-Goran Posavac-Dejan Heđa-Kristijan Pittner. Djevojke u četvercima u istom sastavu Dijana Magušić-Tea Galić-Brigita Rakmić-Kristina Korošić osvajaju treće mjesto i brončanu medalju. Utrkama četveraca završavamo program na 500m.

Na samom kraju dana uslijedile su utrke na 3000m u jednosjedima odnosno jednoklecima. U kajaku na 3000m za veterane nastupa Mario Rakmić koji u ovoj disciplini postaje državni prvak. Za seniore u kanuu nastupaju Petar Ivić koji zauzima četvrto mjesto, Goran Posavac šesto mjesto i Matija Vincetić sedmo mjesto. Za seniorke nastupa Tea Galić koja utrku završava na odličnom drugom mjestu. Za veterane u kanuu Emanuel Horvatiček postaje državni prvak, u stopu na drugome mjestu ga prati Dejan Heđa i na trećem mjestu također naš član Kristijan Pittner.

Ova naporna tri dana Prvenstva Hrvatske dodatno su otežali vremenski uvjeti visokim temperaturama. Svi sportaši ovo natjecanje su odradili maksimalno se zalagajući za klupski plasman u konačnici. Kajak klub Belišće u ekipnom plasmanu osvojio je odlično treće mjesto.

Trener: Ivan Orešković