HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO BELIŠĆE NA PAPUKU

Nedjelju 29. 4. manja grupa belišćanskih planinara je provela na Papuku

KODAK Digital Still Camera

Veća grupa planinara od petka uživa u ljepotama otoka Brača, a manja grupa se odlučila za najljepši biser Slavonije Papuk.
U jutarnjim satima dolazimo u jednu od najljepših zelenih gorskih dolina okruženu stoljetnim bukvama, bistrim potocima i izvorima, a najljepši dio je slap Skakavac koji se obrušava sa 30 m visoke stijene i sitne kapi uokolo šire svježinu. Odatle smo se uputili na jednu od planinarskih staza Jankovac-Kovačica- Ivačka glava. Vrijeme sunčano i toplo uz lagani povjetarac. Prelaskom potoka Kovačice strmom stazom ulazimo u carstvo bukve, mirisnog cvijeća i prati nas veseli cvrkut ptica. Susrećemo još planinara s istim ciljem. U blizini vrha prolazimo kriz područje mješovite šume jele i bukve s još više svježine u zraku. Na vrhu visine 913 m uživamo u pogledu, koji kada nema izmaglice doseže do Mađarske. Mala izmaglica nešto je smanjila vidik, ali je još uvijek očaravajući. Pristizalo je još planinara iz drugih pravaca i svi smo uživali u ovoj ljepoti. Mi smo više puta bili na ovom vrhu, ali nikad dosta ove ljepote, pa smo i ovaj put ostali više od sat vremena. Na Jankovac stižemo u 16,30 sati i tu zatičemo mnoštvo izletnika s djecom i planinare. Među planinarima susrećemo planinare PD „Mosor“ iz Splita njih pedesetak. S nekoliko njih smo se malo više družili. Oni su odlučili četiri dana provesti u Slavoniji i na slavonskim planinama i viđenim su oduševljeni.
Tako smo nakon 6,5 sati boravka na stazi u šumi i na vrhu, te odmora i uživanja ispred planinarskog doma zadovoljni i ugodnog raspoloženja u večernjim satima stigli kući. Najljepše prizore zabilježili smo foto aparatom, pa možda slika više govori od riječi.