HPD BELIŠĆE NA SNIJEŽNOM LISCU

Svake godine u ovo vrijeme-vrijeme buđenja prirode na planini Lisac u BIH se održava manifestacija „Čimburijada“. Kako naše Društvo ima dugu tradiciju druženja s planinarima iz BIH, iskoristili smo protekli vikend(23.-25.03.) da HPD Belišće učestvuje na ovoj manifestaciji. Domaćini manifestacije su planinari PD „Tajan“ iz Zenice. Našim planinarima su se pridružili planinari iz Osijeka, Našica i Feričanaca. Ove godine planina je bila prekrivena debelim snijegom, pa su domaćini morali lopatama odgrtati snijeg, da bi došli do divljeg luka. Divlji luk se koristi za pripremu delicije s jajima. Dvanaestočlana grupa planinara je još u petak krenulia i stiglia u večernjim satima u Zenicu. Tu su srdačno dočekani u prostorijama domaćina i neko vrijeme se družili. Zajedno su krenuli do sela Bukovice nedaleko Zenice i krenuli na noćni uspon prema planinarskom domu na Liscu, koji se nalazi na visini 1052m. Umjesto proljetnig cvijeće na planini ih je dočekao duboki snijeg i noćni uspon do doma se odvijao u pravoj zimskoj idili. Uspon je trajao oko četiri sata. U domu su se susreli s drugim planinarima i nastupilo je ugodno druženje i veselica do kasno u noć, kako je to već poznato na Liscu. Kroz prozore prostorija za noćenje pruža se lijep pogled na borove čije su se grane savile pod težinom snijega i čini se da je ovo zimska, a ne proljetna noć.
Ujutro je troje naših krenulo kroz snijeg i do pola metra visine u pravcu vrha Relej na visinu od
14oo m. Tu ih je dočekala posada releja i s njima su se družili uz kavu. Ostali su se razišli oko doma u raznim pravcima /u šumu, do ribnjaka i na sniježne visoravni ova lijepe planine/.
Na večer se opet uživalo u priređenim delicijama domaćina i druženju uz svirku i pjesmu.
U nedjelju u jutarnjim satima drugom stazom su se spustili do Zenice. Naš vodič i rođeni zeničanin Z. Marković je grupu proveo kroz grad i upoznao ih s važnim znamenitostima grada. Kao i uvijek svaki posjet ovom gradu završi u istom lokalu na čevapima i kod Džonija na kavi i piću, gdje se sređuju dojmovi s izleta. BIH je uvijek poželjna destinacija i svaki izlet kao i ovaj ostaje u lijepom sjećanju.
Za kratko vrijeme naši prijatelji planinari iz BIH će nam biti dragi gosti na našoj manifestaciji BPPP 7. 4. 2018.g. Nas sada čekaju aktivnosti: pripreme i uređenje staze i još puno aktivnosti da bi ovaj skup bio uspješan kao i proteklih godina.