HPD Belišće na snježnim brežuljcima Moslavačke gore i Bilogore

Belišćanski planinari protekli hladni vikend 24. i 25. 2. 2018. godine proveli su na snježnim obroncima Moslavačke gore i Bilogore.

U subotu u ranim jutarnjim satima deset belišćanskih i sedam našičkih planinara uputilo se u pravcu Čazme. Tamo se u organizaciji HPD „Garjevica“ Čazma održavao skup planinara „6. metlarska zabava“. Okupljanje planinara bilo je na području Salaj Landa, poznatog obiteljskog gospodarstva obitelji Salaj u mjestu Grabovnica na obronku Moslavačke gore. Okupilo se više od sto planinara iz okolnih društava, a bilo ih je i iz Slovenije. Domaćini su sve dočekali u velikoj dvorani obitelji Salaj s toplim napitcima i kruhom s raznim namazima. Nakon pozdravnih riječi krenulo se kružnom stazom preko vinogradskih i šumskih obronaka ove pitome planine, gdje najveća visina doseže nešto više od 400 m. Bez obzira na temperaturni minus duga vesela kolona planinara uživala je u zimskoj idili. Snijeg je škripao pod gojzericama, a hladan vjetar je nove pahuljice rasipao po nama. U jednom momentu su ispred nas proletjele uplašene srne i nestale u prostranoj bjelini. Kada smo prešli oko dvije trećine puta domaćini su nas zaustavili na još jednom idiličnom mjestu-ribnjak i šumaski objekti, gdje su nam terenskim vozilom dovezli okrijepu i tople napitke. Tri sata se uživalo u pravoj zimskoj idili i prešlo se više od 15 km. Po dolasku u dvoranu domaćini su nam priredili tople napitke, planinarski grah i kolače. Nakon toga uslijedila je planinarska fešta uz glazbu. Planinarska odjeća zamijenjena je raznim zanimljivim maskama i nastavljen je veseli program. Domaćini su pripremili brezove grančice i uz njihovu uputu svi prisutni su mogli izraditi metlu za sebe, nakon čega su dobili i šaljivu diplomu. Svakim pojavljivanjem novih maski veselje postajalo intenzivnije. Mi smo imali troje predstavnika, ali jedan naš je sve podigao na noge svojom kreacijom „escort lady“. Bljeskali su aparati, kao da je došla neka estradna zvijezda i zabava je bila urnebesna. Nakon proglašenja najboljih maski osvojio je prvo mjesto, a „mladenka“ iz grupe naših prijatelja planinara iz Našica treće mjesto. Nakon druženja do kasnih poslijepodnevnih sati odlazimo na Bilogoru u planinarski dom „Kamenitovac“. Tamo provodimo ugodne večernje sate i noćimo.

U nedjelju ujutro minus doseže 9 , ali se ne odustaje od plana. Pogled kroz prozor potkrovlja doma je očaravajući. Pod težinom snijega grane borova su se savile, a čisti snijeg svjetluca pri škrtim zrakama sunca. Bilogora je prekrivena isto tako snijegom možda više od 30 cm. Dom se nalazi na brežuljku Kamenitovac i odatle se pruža široki pogled na sve strane. Nešto poslije 10 sati s domaćinima HPD „Bilogora“ Bjelovar krećemo na jednu od obilaznica. Spuštamo se kroz selo Maglenču pa na brežuljke i kroz šumu gazimo duboki snjijeg i napredujemo stazom. Opet nailazimo na srne, zamrznute potočiće i razne idilične pejzaže. Na nekim mjestima stajući u snijeg otkrivamo promrzle visibabe. Opet nas povremeno prati hladan vjetar i rijetke pahulje snijega. Pri povratku u blizini doma nailazimo na veselu djecu koja uživaju spuštajući se saonicama niz blagu padinu. Nakon četiri sata hoda i prijeđenih 19 km stižemo u dom. Tu se uz okrijepu družimo s domaćinima i u 16 sati krećemo kući. Već tradicionalno zaustavljamo se u slastičarnici u Virovitici i sređujemo dojmove uz slastice. Na putu prema kući sve manje bjeline i kao da smo došli u neki drugi svijet-kod kuće sivo i hladno bez snijega, ali svima oko srca toplina i još jedan prelijepi izlet pohranjujemo u sjećanje.