GRAD BELIŠĆE ZASLUŽUJE BITI EUROPSKI GRAD SPORTA 2017.

Drugi dan boravka četveročlane Komisije neprofitne organizacije ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu, koja u Belišću ocjenjuje kandidaturu našeg grada za Europski grad sporta 2017. godine, prezentiran je univerzalni sportski sat za djecu u vrtiću, na belišćanskom bazenu je predstavljena škola plivanja te pripremni trening za Igre na vodi, organiziran je obilazak streljane, rukometnog igrališta, vanjskog vježbališta te gradskog stadiona, nakon čega je održana konferencija za novinare u prostorijama NK Belišće.

Uz gradonačelnika Belišća Dinko Burića, njegovog zamjenika Domagoja Varžića i predsjednika Zajednice športskih udruga Grada Belišća Milana Zamaklara, konferenciji su prisustvovali predsjednik Komisije za dodjelu titule Europski grad sporta 2017. Gian F. Lupattelli, glavni tajnik Hugo Alonso te članovi Danilo Montanari i Guido Bovolo te predstavnik ACES Europe u Hrvatskoj, Berislav Čizmek.

Gradonačelnik Burić je na početku konferencije istaknuo kako je Belišću čast i privilegija biti domaćin predstavnicima ove međunarodne organizacije za evaluaciju belišćanske kandidature za Europski grad sporta 2017. godine. Istaknuo je kako Belišće već dugi niz godina nosi naziv grada papira i grada sporta, a dobivanju ove prestižne europske titule sasvim sigurno doprinose podaci o osvajačima 4 olimpijske medalje, pet svjetskih odličja iz 4 discipline te više od 30 medalja s europskih natjecanja.

-Osim toga, iz gradskog proračuna se za rad 31 sportske udruge izdvaja oko 2.600.000 kuna, što je više od 11 % našeg izvornog proračuna. Kad se tome dodaju izdvajanja za sportsku infrastrukturu i tekuće održavanje objekata, ponosno možemo reći da svaka peta kuna iz gradskog proračuna ide za sport, naglasio je gradonačelnik Burić, dodavši kako su se izdvajanja za sport u protekle 4 godine udvostručila.

U svom obraćanju, predsjednik Komisije Lupattelli se zahvalio cijelom belišćanskom timu koji je pripremao kandidaturu za Europski grad sporta 2017., na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem te napomenuo kako će oni, unutar Komisije, tijekom poslijepodneva donijeti zajedničku ocjenu Belišća, koju će potpom proslijediti u Bruxelles, a nakon što se za desetak dana sastane izvršno vijeće udruženja ACES Europe, Belišće će dobiti službeni rezultat svoje kandidature.

-Bez obzira na taj rezultat, nama je izuzetno drago što smo vidjeli koliko je sport važan za Belišće, a to se vidi i kroz broj stanovnika uključenih u aktivan ili rekreativan sport, no posebno je to vidljivo kroz udio proračuna koji Grad izdvaja za sportske aktivnosti. Dodatni plus Belišću, kao potencijalnom Europskom gradu sporta 2017., je blizina Budimpešte, kojoj je već dodijeljena titula glavnog Europskog grada sporta u 2019. godini, a ta je blizina važna zbog potencijalnih zajedničkih projekata u okviru prekogranične suradnje, složili su se predsjednik Komisije Lupattelli i glavni tajnik ACES Europe, Hugo Alonso.

Naglasili su također da, ukoliko Belišće dobije ovu titlulu, treba što prije krenuti u izradu zajedničkih projekata s obližnjim mađarskim gradovima. No, Belišće se može pohvaliti da je dio toga već odradio, ne imajući u vidu bodovanje za Europski grad sporta. Naime, grad Belišće je krajem svibnja, u okviru prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske, predao pet projekata, od kojih se jedan odnosi upravo na sport. Radi se o suradnji između mađarskog Šikloša i Belišća, a u sklopu projekta se planiraju izgraditi umjetni tereni te organizirati škole nogometa i kampovi za djecu u oba grada.

Predstavnici ACES Europe su pohvalili taj projekt, ali i poručili da se počnu planirati i projekti s Budimpeštom, te govor 16. studenoga u Bruxellesu na predaji zastava gradovima koji su osvojili europske titule, uz poruku – Belišće zaslužuje biti Europski grad sporta u 2017. godini!

Autor teksta: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće

Fotografije: Tin Lacković