GDJE SMO BILI 2018. GODINE, A GDJE SMO DANAS 2022.GODINE ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA BELIŠĆA JUČER, DANAS, SUTRA

Osvrt na četvrogodišnji rad predsjednika Milana Zamaklara i IO Zajednice športskih udruga grada Belišća
Uvijek se na kraju jednog razdoblja mora podvući crta i napraviti usporedba: jučer, danas, sutra, napraviti matematički zbroj i prikazati rezultat uloženog rada i ostvarenog uspjeha. Sve bi to bilo lijepo kada bi se uložen trud i ostvareni rezultati mogli iskazivati matematičkim rječnikom, ali svi znamo da to nije tako. Zato ću kroz kratak pregled najvažnijih postignuća ostvarenih kroz četverogodišnje razdoblje pokušati prikazati što se to radilo i što nam je cilj raditi u budućnosti. Kada kažem mi, mislim na sve nas koji imamo zajednički cilj, a to je: UNAPRIJEĐIVATI I RAZVIJATI SPORT U GRADU BELIŠĆU.
Nakon obilja odličnih sportskih rezultata i značajne međunarodne sportske aktivnosti i doprinosa Grada Belišća tijekom 2017. i 2018. godine, bilo je potrebno uskladiti ciljeve i mogućnosti za novo četverogodišnje razdoblje.
Za početak treba istaknuti da je tijekom 2018. godine Zajednica zajedno sa svojim predsjednikom, tajnikom te članovima IO učinila ogromne napore kako bi nastavila usklađivati sportske aktivnosti s podzakonoskim propisima koji su stavili obvezu opravdanja svih troškova Udruga koji se financiraju iz Proračuna Grada Belišća u okviru financiranja javnih potreba u sportu. Prošla su vremena u kojima su se sredstva koristila u nenamjenske svrhe, a i obveza digitalnog knjigovodstva dala je drugu dimenziju trošenja proračunskih sredstava. Sve mora biti transparentno, od dodjele do troškova. U tom smislu zahvaljujem udrugama što su se vrlo brzo uskladile sa svojim obvezama te financijski profunkcionirale na zakonit način.
Uvijek se ponovo vraćamo na ono zašto smo tu, a to je sport. Zato smo se i u ovom razdoblju bavili poboljšanjem uvjeta za sport. Značajan doprinos, ali i obvezu dao nam je Grad Belišće koji nam je na upravljanje predao svoje sportske objekte kako ne bi samo vodili računa o onome što „sport znači“, već i imali mogućnost kvalitetnije planirati i organizirati naše sportske aktivnosti. Da, kao i uvijek i u prethodnom razdoblju planovi su bili veliki, dostižni da većinu aktivnosti nije spriječila pandemija korona virusa. Iako su nam mogućnosti bile smanjene ipak smo uspjeli ostvariti gotovo sve. Zdravstveni pregledi sportaša članova zajednice osigurani su, knjgovodstvene usluge za članice Zajednice omogućene su, sportske stipendije mladim i vrhunskim kategoriziranim sportašima isplaćuju se, brinemo oko vrhunske izobrazbe trenera kako bi naš sport od starta bio u najboljim rukama, pomažemo u organizaciji odlazaka na državna natjecanja kako bi sportaši Belišća bili ravnopravni s ostalim sportašima u Republici Hrvatskoj, potičemo razvoj rekreativnog sporta mladih i osoba zrelije dobi, ulažemo i brinemo o sportašima s invaliditetom, osigurali smo da naši mladi sugrađani i susjedi dobiju diplomu plivača kako bi mogli zaplivati i bezbrižno uživati na Belišćanskom bazenu. Za potrebe naših sportaša osigurali smo još dva kombija, sudjelovali u organizaciji Belišćanskog cenera, popratili odlične rezultate kajakaša, boćara, kuglača, , već tradicionalno strijelci i Pawerlifting bili su odlični. Baraberi su u svojim organizacijama i aktivnostima posao odradili vrhunski.
Košarkaši sudionici kvalifikacija za popunu 1 B lige, osigurali su mjesto u završnici Kupa Krešimira Ćosića kao jedini A 2 ligaš, a mlade odbojkašice Belišća postale su prvakinje Hrvatske. Nogometaši Belišća imali su odlične sezone, a vrhunac je bio kvalifikacije za popunu 2 lige i utakmica 1/8 finala Hrvatskog nogometnog kupa sa NK Hajdukom. To je pregršt vrhunskih rezultata koji govore da se u našem Gradu odlično radi i ravnomjerno ulaže u sve sportove.
Motiv, nada, cilj, mladi sportaši i svi oni koji se osjećaju mlado zajedno s ovim vodstvom Zajednice koja svakim danom pokazuje sportske ciljeve, uz stalnu podršku čelnika Grada Belišća i Športskom zajednicom Osječko-baranjske županije otvara vrata za nove planove u ovom četverogodišnjem razdoblju. Vremena su turbulentna, stalno se izmjenjuju događaji kao u nekom filmu i ponekad se čine da vrijeme koje je pred nama neće biti lako ni za sport, ali to su izazovi koji uvijek stoje na putu i zajedničkim radom svaka prepreka postaje savladiva.
Rezultati su tu, rad je tu. Sredstva su osigurana i za ovu 2022. godinu jer Grad Belišće uvijek je tu uz sport i sportaše. Uvjeti su osigurani u skladu s vremenima u kojima živimo, i bolje, puno bolje. Zato krenimo naprijed s još snažnijom motivacijom za rad, s željom da budemo još bolji. Svi zajedno, u zajedničkom izazovu za „sport Grada Belišća“ i za sve nas. Hvala.