ČLANOVI HRVATSKOG PLANINARSKOG DRUŠTVA BELIŠĆE NA POŽEŠKOJ GORI

U nedjelju 13. 1.2019.g. belišćanski planinari su počeli s planinarskim pohodima u ovoj godini na Požeškoj gori.

Organizator ovog pohoda sedmog po redu je Planinarska sekcija iz Zakorenja (malo selo nedaleko Požege) u podnožju Požeške gore. To je sekcija HPD „Sokolovac“ Požega. Ovo je sedmi po redu pohod na najviši vrh Požeške gore Kapavac 618 mn . Skup postaje sve popularniji i sve brojniji.
Ove godine se okupilo 180 planinara iz Slavonije i Baranje iz 13 planinarskih društava. Naše društvo je bilo zastupljeno s 10 članova. Pokrovitelj skupa je Općina Brestovac i matično društvo HPD „Sokolovac“ iz Požege. Skup je pozdravio općinski načelnik, predsjednik HPD „Sokolovac“ i predsjednik Udruge „Slavonski planinari“ Predrag Livak i pročelnik Sekcije Matej Lončarević.
Domaćini su se kao i do sada iskazali u organizaciji, ali i u uređenju staze.
Nakon pozdravne riječi ispred male lijepo uređene planinarske kuće „Bajin kijer“ u 9,20 sati planinari su u dugoj koloni krenuli na stazu. Vrijeme je bilo u početku oblačno, ali ugodno –primjereno dobu godine. Staza vodi sjevernim obroncima Požeške gore u početku travnata i bez snijega, a kako se krenulo u više predjele snijeg je postajao sve dublji , a zimska idila sve ljepša. Bilo je puno ugodnih susreta s prijateljima iz drugih društava i u veselom raspoloženju za nešto više od dva sata bili su svi na vrhu. Pojavilo se i sunce i ovdje je uslijedio odmor. Dočekala nas je velika vatra na čistini i topli napitci koje su nam priredili u dogovoru s domaćinima članovi Udruge „Sveti Blaž“ iz obližnjeg sela Tisovac ( iz prve susjedne općine Staro Petrovo selo). Nakon ugodnog druženja, fotografiranja s zastavama kod točke vrha i okrijepe uslijedio je povratak. Povratak je organiziran lakšom stazom. Na početku silaska kao i na vrhu bilo je najviše snijega koji je blistao obasjen sunčevim zrakama, a pogled je bio prelijep i sezao sve do vrha Papuka i jednim dijelom na Psunj.
Kako smo se spuštali bilo je sve manje snijega i sve toplije pa se tlo odmrzlo i pred sami kraj staze gazili smo kroz blato. Blato nije umanjilo ugodno raspoloženje. Pokraj staze na nekoliko mjesta iz trave su izvirili cvjetovi jaglaca –očito ih je izmamilo sunce. Hodalo se nešto više od četiri sata uz odmor na vrhu i prešli smo oko 11 km. Skup su osiguravali pripadnici HGSS-a iz Požege i nije bilo potrebe za intervenciju, jer su domaćini pripremili stazu i svi su se kretali oprezno na strmim mjestima, također svi su imali odgovarajuću opremu.
U Vatrogasnom domu za sve je pripremljen ručak , a za veselicu su bili zaslužni glazbenici iz Rešetara. Domaćini su svim društvima uručili zahvalnicu za prisustvo na skupu. Veselica uz ples i pjesmu je potrajala do 16 sati . Predstavnici brdske i ravne Slavonije su pokazali u najljepšem svjetlu svoje jedinstvo i kako fizičii umor, niti teškoće života u Slavoniji ne mogu uništiti slavonsku dušu.
U ugodnom raspoloženju vratili smo se kućama u večernjim satima. Putem smo razgovarali o predstojećim aktivnostima. 29. Siječnja ove godine društvo bilježi 25 godina kontinuiranog rada i ove godine ćemo na razne načine obilježavati ovaj značajni jubilej. 1. Veljače biti će održana izvještajna skupština o aktivnostima u 2018.g. godini, pa ovom prilikom obavještavamo sve članove da se na istu odazovu.