ČETVRTO MJESTO ZA KRAJ SEZONE I PRAVO NASTUPA U A1 LIGI U SEZONI 2017/2018

Sezona 2016/2017 završena je prije nepuna dva tjedna, pobjedom u Zagrebu nad ekipom Verna, u sklopu kvalifikacija za Premijer ligu. Samim plasmanom u ove kvalifikacije naša je ekipa stekla pravo nastupa u A1 ligi slijedeće sezone, u kojoj će sudjelovati dva bivša prvoligaša, te sudionici ovih kvalifikacija, s time da Jazine i Kaštela ulaze u Premijer ligu.

Naša je ekipa kvalifikacije završila na odličnom četvrtom mjestu, što je odličan uspjeh s obzirom na neke okolnosti koje su snaše našu ekipu tijekom cijele sezone. Niti jednu utakmicu, točnije njih 36 ove sezone, naša ekipa nije odigrala kompletna. Ozljede su ove sezone poharale naše redove od početka priprema pa do zadnjeg kola i kada se sve to uzme u obzir, rezultat je i više nego odličan.

Tijekom A2 lige naša je ekipa do zadnjeg kola vodila borbu za vrh sa ekipom Borova, no dva poraza u međusobnim susretima ove dvije ekipe presudila su u korist ekipe Borova, koja je na kraju ponijela titulu najbolje ekipe na Istoku. Upravo te dvije pobjede ekipa Borova prenijela je u kvalifikacije za Premijer ligu. Sa dodatna dva poraza od ekipe Osječkog sokola i Rekord Tima naša je ekipa završila na drugom mjestu, što na kraju i nije bila velika tragedija, iako je cilj bio prvo mjesto, no s obzirom na niz ozljeda ključnih igrača i ovaj se uspjeh okarakterizirao kao pozitivan. Našu ekipu u polusezoni je pojačao Antonio Bičvić, igrač sa inozemnim i prvoligaškim iskustvom, koji se pokazao kao izuzetno pojačanje. S obzirom na ozljedu Marka Mikulića, koji je propustio cijelu sezonu i bilo je jasno da neće participirati u kvalifikacijama, te pred početak kvalifikacija nedovoljno oporavljenog Marka Soldu, kao pojačanja su stigli Juraj Boras i Luka Šarić iz Osječkog sokola, koji su također opravdali svoj dolazak. Naša je ekipa u kvalifikacije krenula odlično i sa dvije uvodne pobjede protiv Podravca i Grafičara, uhvatila priključak sa klubovima iz sredine tablice. Uslijedio je tada jedan mali pad u formi pa su naši dečki nanizali pet poraza, no onda se dogodio vjerojatno ključni dio kvalifikacija. Do tada neporažena ekipa Verna iz Zagreba, došla je u Belišće. Nakon odličnih 40 minuta, otišlo se u produžetke, gdje se naša ekipa bolje snašla i tako gostima nanijela prvi poraz, koji će se na kraju pokazati kao ključan u borbi za prva dva mjesta i putnike u Premijer ligu slijedeće sezone. Ekipe Jazina i Kaštele suvereno su osvajale bodove u svim utakmicama i čekali su upravo kiks Verna, da bi u međusobnim utakmicama odnijeli pobjede i sebi priskrbili prvoligaški status. Naša je ekipa u posljednjih pet utakmica ostvarila četiri pobjede i samo jedan poraz i zahvaljujući odličnoj formi u završnici stigla do odličnog 4.mjesta. Kao šlag na tortu, došla je pobjeda u zadnjem kolu u Zagrebu protiv Verna, kojom su si naši momci osigurali skok sa sedmog mjesta na četvrto. Da je bilo samo malo sreće u nekim utakmicama, mogla je biti još koja pobjeda više. Prije svega mislimo tu na minimalan domaći poraz od Rudeša te neizvjesnu utakmicu u Virju, gdje su naši momci u samoj završnici ispustili vodstvo.

Kada se podvuče crta na kraju cijele sezone, dolazimo do zaključka da su naši momci pokazali da bez problema mogu sa gotovo svim ekipama koje su nastupile u ovim kvalifikacijama. Da je bilo malo više sreće u nekim susretima i da su nas zaobišle ozljede, sigurni smo da bi naša ekipa vodila borbu za treće mjesto i bila opasan konkurent vodećem dvojcu. No, i ovako možemo biti iznimno zadovoljni sa odrađenom sezonom, koja je bila poprilično duga i naporna, no to je ono što je bio cilj pred početak sezone. Produžiti relativno kratku sezonu A2 te što bolje odigrati u kvalifikacijama. Što se tiče statistike, Antonio Bičvić bio je naš najbolji strijelac u kvalifikacijama sa prosječnih 18,4 poena, Luka Šarić sa 5,8 skokova po utakmici predvodio je skakače, dok je Juraj Boras sa 6,9 dodavanja po utakmici ponio titulu najboljeg asistenta u našoj ekipi.

Na kraju svega, putnici za Premijer ligu su ekipe Jazina iz Zadra te Ribola Kaštela, dok su iz prve lige ispale ekipe Kvarnera iz Rijeke i Gorica. Upravo te dvije ekipe trebale bi se pridružiti našoj i ostatku ekipa koje su igrale ove kvalifikacije u slijedećoj sezoni, no detalji oko ovoga trebali bi biti poznati do početka ljetnih priprema. No ono najbitnije je da će to biti A1 jedinstvena liga, tako da će grad Belišće na neki način ipak imati jednog prvoligaša.