Belišće kandidat za Europski grad sporta

280415BelisceU17GM23

Sportska zajednica Osječko-baranjske županije, kao krovno sportsko tijelo na području županije te kao članica Hrvatskog olimpijskog odbora, i Grad Belišće pokrenuli su inicijativu i predložili grad Belišće kao kandidata za Europski grad sporta za 2017. godinu.

Inicijativa je prihvaćena od članova Gradskog vijeća Belišća na 28. održanoj sjednici.

Ljubekov grad

Brojni belišćanski sportaši osvajali su prestižne titule državnih, europskih, svjetskih i olimpijskih prvaka. Među brojnim imenima treba istaknuti najtrofejnijeg hrvatskog sportaša svih vremena, legendarnog Matiju Ljubeka, svjetske prvake Pavicu Galošević (udanu Romić), Ivana Šabjana, Damira Fučkara, Matiju Vidakovića te međunarodnu velemajstoricu u šahu Zoricu Puljek-Salai. Zbog bogate sportske prošlosti, uspješne sadašnjosti i vjerujemo svijetle budućnosti, svi u gradu vjeruju da će ACES federacija europskih prijestolnica i gradova dodijeliti nagradu Belišću u 2017. godini. ACES, naime, svake godine od 2001. bira Europsku metropolu sporta, a ove godine Europska metropola sporta je Prag. Kandidaturu za sljedeću godinu poslali su Marseille, Palermo, Bordeaux, Cordoba, Firenza. Također, ACES od 2007. godine dodjeljuje i titule Europski grad sporta i to u dvije kategorije, gradovima s više od 25 tisuća stanovnika i gradovima od tisuću do 24.999 stanovnika. U toj kategoriji je i Belišće, koji ne bi bio prvi hrvatski grad s tom titulom. Prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je uspješno prošao kandidaturu i dobio prestižnu titulu bio je 2015. godine grad Lepoglava, a u 2016. to je grad Buzet. Osim istarskog gradića titulu “European town of sports” dobili su talijanski gradovi Albenga, Asiago, Orbassano i Vittore Olona te španjolska Calella.
Dolazak komisije ACES-a

Grad Belišće i inače je odličan primjer sporta za sve funkcije koje su potrebne čovjeku od zdravlja, integracije, obrazovanja i poštovanja. Postojeća sportska infrastruktura s olimpijskim bazenom, nastavno-sportskom dvoranom u koju je postavljena umjetna stijena za penjanje, moderna kuglana, teniski tereni, boćalište, streljana, vanjski rukometni i košarkaški tereni, nogometni tereni, moderni kajakaški dom s veslaonicom, brojni kilometri izgrađenih biciklističkih i pješačkih staza kao i onih projekata u pripremi: izgradnja tribine Gradskog stadiona, novi teren za mali nogomet s umjetnom travom, vježbalište na otvorenom, novi rukometni tereni u prigradskim naseljima, novi kilometri biciklističkih i pješačkih staza te brojni aktivni i rekreativni sportaši idu u prilog gradu Belišću da nosi već dugi niz godina epitet istinskog grada sporta, a da to bude službeno potvrđeno i od Europskog udruženja morat će proći i postupak kandidature. Naime, Gradsko vijeće grada Belišća donijelo je odluku o pokretanju postupka kandidature za naslov Europski grad sporta i ulazak u članstvo europskog udruženja ACES. Dokumenti su poslani u Hrvatski olimpijski odbor koji su onda proslijedili u udruženje ACES Europe, pa već sljedećih tjedana možemo očekivati dolazak komisije ACES-a u Belišće kako bi provjerili sve argumente podnesene kandidature.

Dobrobit ovog projekta je povezivanje, pokretanje, suradnja i stvaranje strateških partnerstava i zajedničkih EU projekata s međunarodnim i domaćim znanstvenim, stručnim i gospodarskim institucijama, udruženjima i poslovnim subjektima iz Hrvatske i inozemstva o pitanju sporta, tjelesne kulture, aktivnog odmora i zdravlja. Stoga, vjerujemo kako će Grad Belišće i okolina, a posebice sport imati od ovoga velike koristi.
Zdenko KAPTALAN