Belišćanski podravski pješački put

U subotu 9. travnja 2022.g. održan je skup planinara i izletnika na prostoru Citadele s lijeve obale rijeke Drave koji je organiziralo HPD „Belišće“ iz Belišća.
Skup je pozdravio predsjednik HPD „Belišća“ Goran Maričić uz kratak osvrt na značaj skupa.
Nakon dvije godine stanke zbog situacije s pandemijom i zabranom okupljanja, ovo je deseti skup planinara na ovoj stazi, a prvi je bio 2002.g. kada je staza markirana i uređe
Na skup se odazvalo oko 180 sudionika iz planinarskih udruga: HPD „Bršljan Jankovac“ Osijek, HPD „Sokolovac“ Požega, HPD „Sokol“ Feričanci, PD „Frankopan Rokovci-Andrijaševci“, HPD „Vidim“ Kutjevo, HPD „Zanatlija“ Osijek, Udruga Zlatna dob Valpovo, Odreda izviđača „Iovallius“ Valpovo i učenici iz Osnovne škole „Ivan Kukuljević“ Belišće te drugi izletnici i ljubitelji prirode.
Ono što nam čini posebno zadovoljstvo je to, da je bio prisutan veliki broj djece iz Osnovne škole s roditeljima, II.c razred s učiteljicom Dajnom Đermešter, III.d razred s učiteljicom Karmen Soldo i III. razred djece iz škole u Ivanovcima s učiteljicom Marijom Bulut Lukačević.
Bili su tu i pripadnici HGSS-a Stanica Osijek, koji su se brinuli za sigurnost svih.
Nakon loše vremenske prognoze, jutro je bilo obečavajuće. Temperature su bile prikladne za hodanje i dobro raspoloženje.
Oko 9:30 sati krenulo se na hodanje. Ponuđene su dvije staze, 5 sati i 3 sata hoda uz vodiče i domaćine. Staze vode uz desnu obalu rijeke Drave, ispod sela Bistrinci, do Odmorišta Drava i dalje prema svetištu Sv. Ane, pa kroz šumu prema Gatu.
Gosti i djeca su uživali na ovoj lijepo uređenoj stazi, najviše na mjestu gdje se silazi u korito Drave na veliku površinu pijeska. Tu su se zadržali jedno vrijeme zbog slikanja, a djeca zbog igre. Učenici su se kretali stazom do bistrinačkog Odmorišta Drava gdje su se zadržali radi igre i druženja. Nakon toga oko 12:30 vraćaju se na Citadelu gdje uživaju i časte se kolačima koje su spremile naše članice.
Vrijeme se oko 13 sati pogoršava i počinje padati kiša. U to vrijeme djeca s roditeljima polako odlaze i završava se njihovo druženje s planinarima. Nakon toga polako počinju pristizati planinari s ostalih staza, mokri i pokisli uživaju u grahu kojeg su za ručak pripremili naši kuhari.
Poslije ručka uslijedilo je druženje planinara.
U pripremama ovog skupa sudjelovalo je više od dvadeset članica i članova.
Zahvaljujemo se Gradu Belišću koji nas je sponzorirao za ovaj skup i Mesnicama Ravlić na donaciji mesa i suhomesnatih proizvoda za grah.