BELIŠĆANSKI PLANINARI SUDJELOVALI U „ZELENOJ AKCIJI“ I PLANINARILI U MAĐARSKOJ

U subotu šest planinara sudjeluje u „Zelenoj akciji“ u gradu Valpovu, zajedno s aktivistima grada. Uklanjaju dio smeća iz bare Miljacke.
U nedjelju 18 planinara odlazi u Mađarsku. Cilj izleta je planinski lanac Mescek (Meček) sjeverno od Pečuha. Vodić izleta Ivan Stifter je istražio stazu za planinu Jakub-hegy i vrh 602 m, koja se nalazi zapadno od Pečuha. Staza je kružna i duga oko 13 km.
Vrijeme je bilo ugodno i toplo, a na višim predjelima godio je svjež vjetar. Obzirom da nije previše zahtjevna uživali smo u lijepim predjelima ove planine. Na početku uspona prolazili smo kroz bjelogoričnu mješovitu šumu, pa kroz šumu visokih borova u kojoj su se zelenili grmovi veprovine, a onda prema vrhu zakržljala stabla , kao da su osakaćena olujama i zanimljive gole stijene sa kojih se pružaju lijepi vidici na ravnicu. Do vrha smo nastavili kroz pitomiju šumu u kojoj se zelenio srijemuš (divlji luk). Zaustavili smo se kod ostataka zidina srednjovjekovnog manastira i u blizini na proplanku neko vrijeme odmarali uz okrijepu. Prilikom spusta prošli smo kroz prelijepu šumu bukve, a sa staze je lijep vidik prema tornju na najvišem vrhu Mečeka. Nešto više od 6 sati uživali smo na ovoj lijepoj planini. Iako malo otežalih nogu-raspoloženje je bilo ugodno. Zaustavili smo se na osvježavajuće napitke u jednoj Čardi i u Baranjskom Petrovom Selu osvježili se sladoledom.
Ugodno i veselo završio je i ovaj izlet uz planove za slijedeći, a to je Papuk „Papučki jaglaci“ s velikom grupom planinara i izletnika.