BELIŠĆANSKI PLANINARI NA „SREDNJOEUROPSKOM HODOČASNIČKOM PUTU“

U subotu 8. 9. 2o18.g. belišćanski planinari su zajedno s planinarima HPD „Zanatlija“ iz Osijeka ishodali drugu dionicu kroz Hrvatsku Srednjoeuropskog hodočasničkog puta.

U veljači ove godine smo zajedno s osječkim planinarima ishodali prvu dionicu kroz Hrvatsku od Baranjskog Petrovog Sela do Bocanjevaca, a u subotu nastavak od Bocanjevaca do Nize – 21 km.
Kako smo o tome već pisali ovo je put mira, prijateljstva , ljubavi i duhovnosti , koji je markiran u jednom dijelu, a predviđena trasa je od poljskog grada Czestochowa, preko Mađarske, kroz Hrvatsku do Našica odakle bi dva kraka išla prema Mariji Bistrici i Međugorju. Za sada je obilježen do Našica. Put je financiran sredstvima EU. Postoje i promotivni materijali za kulturno-povijesne znamenitosti mjesta kroz koja se prolazi.
U 8 sati smo krenuli iz Bocanjevaca ispred seoske crkve. Vrijeme lijepo i sunčano uz ugodan svježi povjetarac. Išlo se nešto asfaltom, makadamom, poljskim stazama i šumskim prosjecima. Hodanje je proticalo u ugodnom raspoloženju, jer smo zajedno prošli i prvu dionicu. Na prostoru od Bocanjevaca do Marjanskih Ivanovaca pomalo otužna slika-velike površine ove prekrasne ravnice neobrađene i zapuštene, zatim velika površine pokrivena travom ambrozijom iz koje se jedva nazire poneka glavica suncokreta. Mogla se vidjeti i površina prekrivena već skoro dozrelim kukuruzom. Na početku sela Marjanskih Ivanovaca tužna slika-prve tri kuće napuštene i obrasle u korov. Uslijedio je kratki odmor kod lovačkog doma, pa nastavak puta prema Nizi. Tada smo ušli u veliko prostranstvo prelijepih šuma i prolazili prema oznakama kroz duge i nepregledne šumske prosjeke. Ovaj dio puta je svima ozario lica. Uz put grmovi još nedozrelog šipka, lijepo šumsko raslinje i procvali mrazovac koji nam najavljuje blizinu jeseni. Za sedam i pol sati hodanja uz odmor i okrijepu stigli smo na cilj u Nizu. Naš najmlađi planinar iz Osijeka još je imao snage i trčati ispred trgovine, čekajući sladoled. Nakon osvježenja i dogovora za nastavak do Našica za oko 2 mjeseca razilazimo se u ugodnom raspoloženju.