Baraber extreme team – Aktivnosti u veljači i ožujku

betŠkraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez, treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati oštro stijenje, naći lokalne puteljke i sve to kroz najteže rute koje će im izabrati i označiti organizatori utrke. U svijet hrvatskih adrenalinskih sportova ušao je škraping – trčanje i brzo hodanje po oštrim strmoglavim obalnim stijenama. Ime dolazi od dalmatinske riječi škrapa – oštro kamenje. Škraping je ove godine održan 07.03. u Tkonu na otoku Pašmanu, i to jubilarni deseti put! Već niz godina najmasovnija treking utrka u Hrvatskoj ove je godine okupila preko 1200 trkača! Uz niz popratnih sadržaja kao što je npr. Hrvatski sajam otočnih proizvoda, cijeli je Pašman proteklog vikenda živio za Škraping i treking. Baraberi su na Pašmanu već tradicionalni gosti, tako da se i ove godine sedmeročlana ekipa ukrcala na trajekt u Biogradu. Ostvareni su slijedeći rezultati: u Challenger kategoriji dugačkoj 25 kilometara nastupili su Kruno Tomljanović i Angel Milišić-Zečević, te u muškoj konkurenciji od 318 natjecatelja osvojili 90. i 114. mjesto. U ženskoj konkurenciji nastupile su Nina Koceić, Katarina Gulaš i Iva Mikić te u konkurenciji od 278 natjecateljica osvojile 26., 48. i 242. mjesto. U Ultra kategoriji (45 kilometara) nastupili su Zlatko Zetović i Inot Klemenčić, te u konkurenciji od 31 natjecatelja osvojili 12. i 27. mjesto. Posebno moramo pohvaliti našeg Zlatka Zetovića, koji je izrazito težak stjenovit teren u dužini od 45 kilometara pretrčao za osam i pol sati!

Članovi Kluba pustolovnih sportova Baraber Extreme Team iz Belišća uz redovite i mnogobrojne rekreativne i sportske aktivnosti uvijek nađu vremena i za aktivno druženje sa članovima drage nam udruge Zvono iz Belišća. Lijep i sunčan petak 20.03. izmamio je nekolicinu Barabera na hvalevrijednu akciju uređenja i obnove poučne staze kod Citadele na lijevoj obali Drave. Uređeni su putokazi, popravljeni su i očišćeni informacijski panoi te očišćena zarasla i teško prohodna mjesta. Poučna staza je ponovno zablistala u svom punom sjaju i spremna je ugostiti sve zainteresirane posjetitelje. Ovakve akcije dokaz su dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje ove dvije belišćanske udruge.

Utrka od zagrebačkog do čazmanskog kaptola najduža je cestovna atletska utrka u Hrvatskoj duga 61km i 350m i među najstarijim je sportskim manifestacijama u državi. Trči se od 1976. godine i samo se jedne godine nije održala, zbog neposredne ratne opasnosti. U najvišem je rangu natjecanja po Hrvatskom atletskom savezu. 22.03.2015. godine trčao se 40., jubilarni supermaraton Zagreb – Čazma, “Od Kaptola do Kaptola”, na kojem je nastupio i član našeg kluba Inot Klemenčić. Supermaraton je pretrčao za 6 sati i 5 minuta, te u konkurenciji od 87 natjecatelja osvojio 41. mjesto. Čestitamo našem Slovencu!

22. i 23.03.2015. u Našicama je održano međunarodno natjecanje u orijentacijskom trčanju, u organizaciji orijentacijskog kluba Sova iz Šećerane. Kao i svake godine, Baraberi su i ovog puta imali svoje predstavnike, i to njih 11. Iako ove godine nije osvojena ni jedna medalja, u ovako jakoj međunarodnoj konkurenciji Baraberi itekako mogu biti zadovoljni osvojenim rezultatima. Najbolji rezultati ostvareni su u kategorijama M21E, M21B i Open L. U kategoriji M21E nastupio je Angel Milišić-Zečević, te u konkurenciji od 21 natjecatelja osvojio 15. mjesto. U kategoriji M21B nastupiki su Zoran Andračić i Marko Pavić, te u konkurenciji od također 21 natjecatelja osvojio 10. i 12. mjesto. U kategoriji Open L nastupili su Petar Huis i Igor Lacković te u konkurenciji od 14 natjecatelja osvojili 4. i 7. mjesto.

28.03.2015. u Istarskom Labinu i okolici održan je deseti po redu Istra Trek, ujedno i treće kolo hrvatske treking lige. U muškoj konkurenciji Ultra kategorije (45 km) nastupili su Miran Goričanec, Zlatko Zetović i Angel Milišić-Zečević, te u konkurenciji od 38 natjecatelja osvojili 9., 23. i 33. mjesto. U ženskoj konkurenciji istoimene kategorije nastupila je naša Neža Jurlavčić, stazu je s lakoćom pretrčala za 6 sati i 18 minuta, te s više od sat i pol pred drugoplasiranom natjecateljicom, zasluženo osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju! Iskrene čestitke našoj najuspješnijoj trekerici! U Challenger kategoriji (23 km) nastupio je naš Velimir Rupčić, te zauzeo 119. mjesto u konkurenciji od 149 natjecatelja. U ženskoj konkurenciji istoimene kategorije nastupile su Iva Mikić i Saša Glagolić i osvojile 26. i 32. mjesto u konkurenciji od natjecateljice. U Light kategoriji (12 km) nastupile su Martina Marinić i Helena Vonić, te u konkurenciji od 109 natjecateljica osvojile visoko 9. i 15. mjesto.

U subotu, 28.03.2015. u Osijeku je održan jedanaesti po redu osječki Ferivi polumaraton. Najveća utrka ovog tipa u Slavoniji ove je godine okupila preko 900 trkača iz zemlje i regije. Uz polumaraton, održana je i utrka građana na 5 km, te niz dječjih utrka, težinski prilagođenih njihovom uzrastu. Start i cilj utrke već su godinama isti – Trg Ante Starčevića. Trasa utrke organizirana je na potezu Trg-Višnjevac-Zeleno polje-Tvrđavica-ZOO vrt-Trg. Dionicu dugu 21,1 km najbrže je istrčao mađarski natjecatelj Tamas Nagy, u vremenu 1h09m02s, te tim rezultatom popravio rekord staze. Kao i svih prijašnjih godina, i Baraberi su na ovoj utrci imali svoje predstavnike. Njih 11 nastupilo je u konkurenciji “polumaraton”. Nastupili su Damir Kligl, Mijo Benković, Milan Šerbedžija, Marko Zetović, Tomislav Ilin, Kruno Tomljanović, Filip Lončarić, Ivan Lasić, Matko Grigić, Dario Novoselić i Davor Novaković, te osvojili 111., 114., 115., 124., 129. 157. 168., 248., 249. i 321. mjesto. U ovako velikoj konkurenciji, sigurno je vrijedno naglasiti podatak da su svi članovi koji su nastupili istrčali cijeli polumaraton, i to za ispod dva sata! Podrška članica kluba ni ovaj put nije izostala, tako da su baraberke tokom staze transaparentima i glasnim navijanjem bodrile članove svog kluba. Ovom im se prilikom iskreno zahvaljujemo, a trkačima čestitamo na uspjehu!

Devet članova Kluba sudjelovalo je 03.04.2015. na obilježavanju 23, obljetnice akcije “Baranja ’92” i pogibije Hrvatskih vitezova i branitelja 107 brigade. Šest članova ( Filip Lončarić, Josip Mlakar, Ange Milišić-Zečević, Helena Vonić, Tomislav Radović i Ivana Bančić) sudjelovalo je na prvoj od dvije memorijalne utrke “Život za život” od spomenika hrvatskim braniteljima u Valpovu do centra Belišća, u dužini od 3,8 km, gdje je Helena Vonić osvojila prvo mjesto (kategorija žene), Filip Lončarić osvojio 2 mjesto (kategorija muški) i Angel Milišić-Zečević 2 mjesto (kategorija policija-vojska). Kasnije, šest članova ( Tomislav Radović, Dražen Vrabac, Krešimir Žagar, Ivan Bančić i Darko Đakovac) sudjelovalo je u drugoj revijalnoj utrci koja se trčala od spomenika u Belom Manastiru do spomenika u baranji u dužini od 19,5 kilometara. Čestitke svima!!!

Davor Novaković
Baraber Extreme Team Belišće