BELIŠĆANSKI PLANINARI NA „Našičkom križnom putu“ I „Papučkim jaglacima „

BELIŠĆE Hladni vikend belišćanski planinari su proveli aktivno: subota na „Našičkom križnom putu“, a nedjelja na skupu planinara „Papučki jaglaci „ na Papuku

Subota 17. ožujka na 24. Našičkom križnom putu

Sekcija sv. Bernard, PD „Krndija“ Našice, Franjevački samostan, Franjevački svjetovni red, Frama, Uddruga „DarNa“, Radio klub i PP Našice su i ove godine su po 24. Put organizirali „Našički križni put“. Planinari Belišćća su bili učesnici na gotovo svim do sada, pa i na ovom. Osam planinara se odlučilo i ove godine se odazvati bez obzira na vremensku prognozu. U hladno, vjetrovito i kišno jutro ispred Županijske crkve sv. Antuna Padovanskoga u Našicama se okupilo više od 250 planinara i hodočasnika. Ovaj put je bilo manje nego inače prisutnih, a znalo je biti i do tisuću. Geslo križnog puta ove godine je bilo: EVO, DOLAZIM, GOSPODINE, VRŠITI VOLJU TVOJU! Nakon uvodne molitve u crkvi koju je predvodio fra. Zoran Bibić u 9 sati krenula je kolona pod kišobranima i kabanicama. Cijelo vrijeme je padala hladna kiša, ali nije pokvarila jedan dostojanstven i ugodan osjećaj. Čitana su pojednina poglavlja iz Evanđelja i molilo se na postajama i nosio križ –naizmjenice po grupama (planinari i drugi). U dva sela su mještani pripremili okrijepu i tople napitke za hodočasnike. Ovo je hvale vrijedno, jer su promrzli na kiši čekali strpljivo. Prešlo se oko 20 km i sažetak ove pobožnosti je završio euharistijskim slavljem u 17 sati u Župnoj crkvi. Nakon mise u prostoriji Emausa priređena je zakuska i druženje za učesnike izvan grada.

Iako smo bili promrzli, to nije umanjilo ugodan osjećaj duhovnog zajedništva na ovom križnom putu, pa smo se zadovoljni vratili kućama.

Nedjelja 18. ožujka „36. Papučki jaglaci“

U organizaciji HPD „Sokolovac“ iz Požege i ove godine se održao jedan od najvećih skupova planinara „Papučki jaglaci“ na Papuku. U Velikoj ispred planinarskog doma „Lapjak“ se okupilo više od 1.500 planinara iz 47 planinarskih društava diljem Hrvatske, a bilo je 6 društava iz BIH, mnogi izletnici i izviđači. I ove godine s nama su bili valpovački izviđači, pa nas je ukupno bilo 55. Prijavljenih je biko oko 80, no neke je bolest spriječila, a neki su odustali radi vremenskih uvjeta. Oni koji su odustali mogu samo požaliti, jer je vrijeme bilo normalno za ovu dob godine. Bilo je prohladno, a u poslijepodnevnim satima čarobnu idilu je upotpunilo lepršanje snijega. Ono što je bilo lijepo za primjetiti , to je bio veliki broj mladih i djece. Ova prelijepa planina ni ovaj put nije razočarala. Dočekala je posjetitelje u svom punom sjaju. Procvale su proljetnice: jaglaci, visibabe, kukurijek, mali plavi divlji zumbuli, a šafrani su uvisinskim predjelima izvirivali iz snijega, kao i divlji luk (srijemuš).

Domaćini su goste dočekali s pecivom i toplim čajem, te ponudili vodstvo na pet različitih staza. Prostor ispred doma je i ovaj put bio premalen da primi sve, pa su neki pratili program dočeka s prilaznog puta. Nakon pozdravne riječi domaćina, kolone veselih planinara, iizletnika i izviđača su krenule u raznim pravcima i na staze. Ubrzo se prostor ispraznio, a masa je nestala u prostranstvu planine. Glasove posjetitelja nadjačala je buka i šum vode na sve strane. Obzirom da je na Papuku bilo više od metar snijega, koji se većinom otopio silna količina vode se slijevala potočićima i potocima niz strmine u rijeku Dubočanku. Na nekoliko mjesta na rijeci su se mogli vidjeti snažni i bučni slapovi. Naša grupa se raziščla u raznim pravcima. Manja grupa na dugu stazu 6 sati hoda prema Jankovcu, neki na kraće, izviđači u pravcu Trišnjice, jedni su uz potok pod jednom od nadstrešnica i na lvadi uživali s djecom. Jedna grupa je na putu do Trišnjice uživala u šetnji uz žubor vode, te aparatom bilježila prelijepe vodene prizore.

Domaćini su nakon povratka sa staza imali bogatu gastro ponudu i uz glazbu se nastavilo druženje ispred doma. Po dogovoru naša grupa je u 16 sati krenula autobusom kućama. Putovanje je bilo ugodno i veselo, a djeca su već na početku puta utonula u zdrav san.

Još jedan ugodan vikend ostaje iza nas, a nastavljamo s pripremama za naš veliki skup planinara na našoj BPPP stazi 7. travnja 2018.g. Skup će se održati ispred prostorija Kajak kluba kod Drave, i ovim putem pozivamo sve planinare i izletnike da nam se pridruže.