8. SKUP PLANINARA NA BELIŠĆANSKOM PODRAVSKOM PJEŠAČKOM PUTU

U subotu 7. 4. 2018.g. osmi put je održan veliki skup planinara na stazi Belišćanskog Podravskog Pješaćkog Puta. Okupljanje planinara i izletnika je održano u prostoru Kajak kluba. Organizator skupa je HPD „Belišće“ , a pokrovitelj grad Belišće. Tako se i ove godine okupilo oko 250 učesnika, od toga 181 su bili gosti iz 14 planinarskih društava. Od naših društava bili su planinari iz Osijeka, Feričanaca, Đurđenovca, Virovitice, Našica, Kutjeva, HPD „Nafta plin“ Zagreb(prvi put) i izviđači „Iovalius“ iz Valpova. Iz BIH su bili planinari iz Tuzle, Zenice i Društvo prijatelja prirode „Lipa“ iz Odžaka.
Nakon pozdravne riječi predsjednika Gorana Maričića, skupu se obratio dogradonačelnik gospodin Domagoj Varžić. Lijepim riječima dobrodošlice pozdravio je prisutne i pohvalio rad našeg Društva. Skupu je nazočio i predsjednik ZŠU grada Belišća gospodin Milan Zamaklar.
Neko vrijeme je padala kiša, ali nije poremetila raspoloženje, jer planinari su navikli na sve vremenske nepogode. Nakon ugodnog druženja i međusobnog pozdravljanja vesela kolona je polako nestala u šumi pokraj Drave. Mnogi od njih znaju za ovu stazu i redovito dolaze, a one koji su došli prvi puta –staza je oduševila, kao i ljepota ovog krajolika. Hodajući uz Dravu upoznali su ljepotu ove rijeke, a i njenu divlju ćud, jer su mogli vidjeti mnoga stabla koja su izvaljena iz korjena ležala na obali i u rijeci.
Dio puta svi su išli zajedno, a onda jedna grupa nastavlja put kraćom stazom na oko 3,5 sati hoda. Veći broj se odlučio za dugu stazu oko 5 sati hoda. Na kraćoj stazi posjetili su lijpo uređeno odmorište kod Bistrinaca i svetište Sv. Ane. Dulja staza prolazi uz Dravu kroz šumu –odmorište Bistrinci- naše odmorište –prolaz kroz šumu Jugovaču pokraj bare Jugovača –svetište sv. Ane-odmorište Bistrinci, pa do Kajaka. Ovaj put vodostaj Drave je bio visok, pa se nije moglo u korito Drave na „Pijeskove“ jedan od najljepšh dijelova staze. Vodiči su bili: Na kraćoj stazi Mila Andrić i Franjo Šmit, a na duljoj Zoran Marković i Zdenko Kovač. Učesnici pohoda su bili izuzetno zadovoljni vođenjem i oduševljeni izletom. Gosti iz Zagreba su uz pratnju Zorana i Drage još uspjeli posjetiti Dvorac i Park u Valpovu. Oni i gosti iz BIH su ostali na noćenju, pa smo se s njima još družili za vrijeme večere.
U nedjeljno jutro zagrebački planinari uz vodstvo Zorana i Drage i još nekoliko naših planinara odlaze na izlet u Kopački rit, Vukovar i arheološki lokalitet Vučedol.
Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u organizaciji 8. skupa planinara na BPPP- u, a ujedno i da ovaj skup postane omiljen za mnoge planinare i izletnike diljem Hrvatske i izvan nje.