16.kolo: ŽUPANJA-BELIŠĆE 89:91 (17:21,18:25,18:18,36:27)

Nove gostujuće bodove osvojili su košarkaši Belišća. Na neugodnom terenu u Županji upisali su dva vrijedna boda, iako su otputovali bez kapetana Kristijana Pregleja, kojemu je ekipa posvetila ovu pobjedu. Domaći je trener, uvidjevši da su Belišćani bez centra, krenuo sa visokom petorkom i praktički sa svoja dva centra pokušao zaprijetiti Belišću, no pokazalo se to kao ne baš najbolje riješenje. Crveni su doslovce pretrčali domaće igrače i sa neviđenom trkom dozvolili domaćinu samo vodstvo 8:4, dok je sve ostalo bilo u znaku crvenih. Domaći centri potpuno su bili odsječeni od koša, dok su crveni zabijali iz svih pozicija i tako riješili prvu četvrtinu u svoju korist. Domaća ekipa u tim trenucima izgledala je kao grogirani boksač, bez glave i repa i, što je najbitnije, bez ideje u napadu, a tome je uvelike pridonijela i odlična obrana Belišćana. Napad jBelišća je i dalje funkcionirao odlično, a iznimno raspoloženi bili su gotovo svi igrači, što je u prijašnjim utakmicama nekada i nedostajalo. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 35:46. Drugo poluvrijeme crveni su otvorili opet vrlo dobro, raspoloženi u napadu, dok su obranu kontrolirali ne ostavivši domaćinu nikakvu nadu u preokret. Ulaskom u zadnjih deset minuta, domaća ekipa krenula je na sve ili ništa pa su tako dalekometnim šutevima uspjeli utakmicu uvesti u neizvjesnost, iako su im crveni u nekoliko navrata nesmotreno i pomogli, svojim greškama, ali bilo je teško zamjeriti bilo kome od igrača, pogotovo najmlađima, kod kojih je teško očekivati koncentraciju tijekom cijele utakmice. Zonskom obranom Županjci su uspjeli koliko toliko smiriti napade Belišća, ali u lutriji trica i slobodnih bacanja u zadnjih nekoliko minuta, bolje su se snašli Belišćani, iako su tricom Vidakovića imali +7 na minutu i pol do kraja, no gosti su sa nekoliko trica ozbiljno zaprijetili, ali Blažević, Mikulić i Toni Gradinjan zabijali su svoja bacanja i tako je pobjeda ipak otišla na stranu Belišća.

Sasvim je nepotrebno govoriti koji značaj ima kapetan Preglej u igri, ali u ovoj utakmici crveni su pokazali snalažljivost u napadu i veliku borbu i požrtvovnost u obrani, a prije svega karakter, jer mnoge ekipe bi bez takvog igrača izvjesile bijelu zastavu, ali ne i Belišćani. Damir Markota i Goran Vidaković borili su se sa domaćim centrima svih 40.minuta, Vidaković je uz to i stigao postići tri važne trice, dok su vanjski igrači Mikulić, Toni Gradinjan i Blažević odradili odličan posao, kako u napadu, tako i u obrani. Svakako pohvale zaslužuje Toni Gradinjan, koji je sa svojih 5 trica onemogućio preokret domaćih. Trenera Katalenića posebno može veseliti pristup svih igrača koji su igrali, s obzirom na izostanak kapetana Pregleja te pobjednički karakter koji su momci pokazali. Županju su po poenima predvodili Stjepanović sa 25 i Oršolić sa 21, dok su kod Belišća najviše zabili Marko Mikulić 28, Toni Gradinjan 27, Goran Vidaković 16 i Zvonimir Blažević 14.

Ovu subotu crvene čeka veliki derbi protiv ekipe Vukovara, direktnog protivnika u borbi za vrh, a eventualnom pobjedom Belišćani bi, vrlo vjerojatno, zacementirali sigurno drugo mjesto i potpuno rasterećeno čekali gostovanje u Požegi. Utakmica će se odigrati u nešto ranijem terminu, dakle u subotu 14.2. u 17 sati u dvorani u Belišću.

ŽUPANJA: Bilić 6, Mitrović 15, Gvozdić, Erslan 2, Maskaljević, Labrtić 8, Rešić,Stjepanović 25, Smajić 8, Tomić 4, Oršolić 21, Kopić

BELIŠĆE:A.Soldo, Blažević 14, N.Gradinjan 2, Nađ, Vidaković 16, Petovari, Markota 4, Mikulić 28, Vezmarović, Funtak, T.Gradinjan 27.